fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Eijk opent Happietaria

KN Redactie 19 februari 2016
image
Kardinaal Eijk in de Utrechtse Happietaria (Foto: heiligjaarvandebarmhartigheid.eu)

Kardinaal Wim Eijk (62) heeft woensdag in Utrecht restaurant ‘Happietaria’ geopend.

‘Happietaria’ is een tijdelijk restaurant dat geld inzamelt voor een waterproject voor negen scholen in Burundi.

Christelijke studentenvrijwilligers runnen het tijdelijke restaurant.

‘Een mooie coïncidentie’

Kardinaal Eijk is sinds zijn aantreden als aartsbisschop van Utrecht in 2008 lid van het comité van aanbeveling van de Utrechtse ‘Happietaria’, meldt heiligjaarvandebarmhartigheid.eu.

Volgens de kardinaal is het “een mooie coïncidentie” dat hij dit jaar, in het Heilig Jaar van de Barmhartigheid, als aartsbisschop van Utrecht de ‘Happietaria’ mocht openen.

‘Begaan zijn met de ander’

Kardinaal Eijk: “In dit Jaar roept de paus ons op om bijzondere wijze Jezus na te volgen die hij “het gelaat van de barmhartigheid van de Vader” noemt (Misericordiae vultus, nr. 1). Het woord barmhartigheid brengt op treffende wijze tot uitdrukking wat ermee wordt bedoeld: niet een oppervlakkig gevoel van medelijden, maar een verlangen je over de medemens in nood te ontfermen dat je in je hart, je innerlijk voelt. Het komt voort uit een echt begaan zijn met de ander en een intens besef van solidariteit.”

‘Heel blij’

De kardinaal is “heel blij dat studenten in Utrecht naast hun drukke studieprogramma de moeite nemen om zich als vrijwilligers in dit restaurant Happietaria in te zetten voor medemensen in nood en een bijzonder werk van barmhartigheid te verrichten.”

Motto

De studenten kregen van de kardinaal het motto ‘Barmhartig als de Vader’ mee voor hun vrijwilligerswerk in het tijdelijke restaurant.

‘Harder en killer wordende samenleving’

“Dat wil zeggen”, zei de kardinaal, “zoals God de Vader, die zich ontfermt over alle mensen zonder onderscheid. Zo is het onze taak om ons te ontfermen over medemensen in nood, of we nu een directe relatie met ze hebben of niet, ongeacht of zij ons van voordeel en van dienst zijn of niet, of zij ons kunnen terugbetalen of niet. Barmhartigheid is een vorm van getuigenis waaraan onze steeds harder en killer wordende samenleving met haar in bepaalde opzichten doorgeschoten marktdenken dringend behoefte heeft.”

De Utrechtse ‘Happietaria’ is geopend tot donderdag 24 maart.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.