<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Eijk wil ‘graag duidelijkheid’ van paus

KN Redactie 26 januari 2018
image
Kardinaal Eijk bij de presentatie van Amoris laetitia (Foto: KN/Jan Peeters)

Kardinaal Wim Eijk zou “graag duidelijkheid” willen over de vraag of hertrouwd gescheidenen wel of niet te communie kunnen.

De aartsbisschop van Utrecht weerspreekt daarin dat paus Franciscus ooit “ergens iets gezegd heeft dat tegen de leer van de Kerk ingaat.” “Dat geldt ook voor de kwestie die de beide bisschoppensynodes over huwelijk en gezin overheerste: ‘Kunnen mensen die gescheiden zijn en niet kerkelijk hertrouwd zijn omdat hun eerste huwelijk nog niet ongeldig is verklaard, te communie gaan en de biecht ontvangen? Paus Franciscus heeft nooit ergens gezegd dat ze dat mogen”, aldus kardinaal Eijk.

‘Verwarring is niet goed’

Wel ziet hij dat naar aanleiding van paus Franciscus’ encycliek Amoris laetitia “twijfel is gezaaid”. “Wat je nu een beetje ziet, is dat de ene bisschoppenconferentie het zus regelt en de ander weer zo. Maar ja, wat in plaats A waar is, kan niet in plaats B opeens onwaar zijn. Op een gegeven moment wil je graag dat er duidelijkheid komt”, aldus Eijk tegenover Trouw.
“Mensen zijn in verwarring en dat is niet goed.”
De kardinaal vindt dat er op dit punt “gewoon duidelijkheid” gegeven moet worden. “Neem die twijfel weg.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.