<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Hollerich: ‘Europa moet in vluchtelingencrisis christelijke wortels tonen’

KN Redactie 4 maart 2020
image
Kardinaal Jean-Claude Hollerich in gesprek met vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos in mei 2019. CNS Photo – Cindy Wooden

Europa moet in de vluchtelingencrisis aan de Turks-Griekse grens laten zien dat het nog christelijke wortels heeft. Die oproep deed de voorzitter van de commissie van de bisschoppenconferenties van de EU (COMECE).

Kardinaal Jean-Claude Hollerich, tevens aartsbisschop van Luxemburg, zei in een interview met het Duitse DOMRADIO.DE dat mensen “afgestompt” zijn geraakt door de vluchtelingencrisis. “Onze eerste reactie is niet meer christelijk.”

Een probleem

Mensen die uit het door oorlog verwoestte Syrië op de vlucht slaan, worden enkel als een probleem voor Europa gezien en niet meer als mensen in nood, aldus de kardinaal.

Hij noemde die opstelling “een probleem voor ons christenzijn, voor ons menszijn”. Hollerich zei zich te schamen voor hoe er tegenwoordig over vluchtelingen gesproken wordt.

‘Dat zijn mensen’

“Ik kan het daar als christen niet mee eens zijn”, zei de kardinaal. “Dat zijn mensen, dat zijn kinderen, dat zijn vaak zieke mensen, dat zijn mensen die hulp nodig hebben.”

Als Europa met traangas en geweld reageert op mensen in nood, “hebben wij een groot deel van onze christelijkheid verloren”, zei Hollerich.

“Onze eerste reactie op vluchtelingen is niet meer christelijk”
- Kardinaal Jean-Claude Hollerich

De kardinaal zei de woede van de inwoners van Lesbos wel te begrijpen en riep de EU op de Grieken te helpen door vluchtelingen op te nemen.

Hij verwees daarbij naar het voorbeeld van de Gemeenschap van Sant’Egidio: die zet zogeheten ‘humanitaire corridors’ op waardoor vluchtelingen op een legale manier naar Europa kunnen komen. Via dergelijke corridors namens Italië en ook Vaticaanstad al vluchtelingen op.

Christelijke wortels van Europa

Hollerich riep ook op om “onze gemeenschappen en onze harten meer te openen, zodat landen als Griekenland ontlast worden”.

De kardinaal is van mening dat we als christenen onze ogen niet mogen sluiten voor mensen in nood. “Daaraan zie je of Europa nog christelijke wortels heeft of niet. Als we niet meer in staat zijn om mensen in nood op te nemen, zal de discussie over de christelijke wortels van Europa niet meer gevoerd worden.”

‘Niet alleen praten, maar ook helpen’

Tijdens de Mediterrane Synode die vorige maand in Bari plaatsvond, liet Hollerich zich ook al in felle bewoordingen uit over de Europese houding in de vluchtelingencrisis.

“Wij praten over mensenrechten, maar vergeten dat allemaal meteen wanneer we moeten gaan helpen”, zei Hollerich. “We moeten ons echter allemaal inzetten voor vrede en menselijke en religieuze vrijheid.”

Een missie waar ook de EU deel aan zou moeten nemen, voegde Hollerich eraan toe. “We zien het drama van de vluchtelingen, van de kampen in Libië en op Lesbos. Dat is een schande voor Europa.” (KN/DOMRADIO.DE)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.