Katholieken en lutheranen dienen gemeenschappelijk te getuigen over bio-ethische vraagstukken.
De voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Eenheid der Christenen noemt een gezamenlijk pro-lifegetuigenis “zeer belangrijk”. Zonder dat “kunnen de verschillende Kerken en kerkelijke gemeenschappen in Europa niet met een stem spreken over al deze belangrijke zaken en verstomt de stem van de christenheid.”
“Het is een enorme uitdaging voor de oecumene om deze vraagstukken uit te diepen om een grotere eenheid te vinden in deze ethische zaken”, aldus Koch.
Het pleidooi komt aan de vooravond van het bezoek van paus Franciscus aan Zweden, waar hij maandag in Lund deel zal nemen aan een herdenking van 500 jaar Reformatie.
Koch lijkt de hooggespannen verwachtingen van deze bijeenkomst te willen temperen door indirect te wijzen op de enorme kloof die bestaat tussen de rooms-katholieke Kerk en de verwereldlijkte Kerk van Zweden die anticonceptie, abortus en homoseksualiteit aanvaardt.
Over de verhoopte intercommunie zegt de kardinaal in het interview dat de wederzijdse erkenning van Eucharistie en Avondmaal het uiteindelijke doel is van de oecumene, maar geen deel uitmaakt van het proces ernaar toe.
Katholieken en lutheranen “zijn op weg naar gemeenschap”, maar “intercommunie is voor ons katholieken het doel, het doel van de weg en geen deel van de weg”, dus “intercommunie kan daar geen deel van uitmaken”.
Er bestaan grote theologische verschillen tussen de katholieken en de lutheranen over wat de Eucharistie en wat de Kerk is. Volle eenheid is alleen mogelijk als er sprake is van een gemeenschappelijke ecclesiologie. Dat wordt er met de erkenning door de Kerk van Zweden van vrouwelijke priesters en bisschoppen niet makkelijker op. (KN/LSN)
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.