<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Müller: charismatische groepen zijn als ongeplande kinderen

KN Redactie 9 juni 2016
image
Gaat het nieuwe schrijven van de Congregatie voor de Geloofsleer charismatische bewegingen intomen?

Kort voor de publicatie van een kerkelijk document over charismatische bewegingen hebben uitlatingen van kardinaal Gerhard Ludwig Müller speculaties gevoed over de inhoud ervan.

In gesprek met de Osservatore Romano vergeleek de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer charismatische bewegingen met “ongeplande kinderen”. Ze zijn een geschenk voor de Kerk ook al vallen ze vaak op door “explosieve nieuwheid” en hebben ze “zuivering nodig.

Interview

Maar wie echt vader en moeder is, houdt van zijn kinderen en zorgt ervoor, benadrukte de kardinaal. Paus Franciscus kan niet anders dan ervan houden. Dat de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer zich voorafgaand aan de publicatie van een document daarover in een interview uitlaat, geld als ongewoon. Overigens liet de kardinaal niets concreets over de inhoud los.

Schrijven aan bisschoppen

Het Vaticaan heeft bekend gemaakt weten dat kardinaal Müller volgende week dinsdag een schrijven aan de katholieke bisschoppen presenteert over “de verhouding tussen de hiërarchische en charismatische gaven voor leven en missie van de Kerk”. Het draagt de naam ‘Iuvenescit Ecclesia (‘De Kerk verjongt zich’)

Toezicht

Volgens de Franse krant La Croix wil de Congregatie voor de Geloofsleer toekomstige charismatische bewegingen sterker onder toezicht plaatsen en privé-openbaringen, waarover leden van charismatische bewegingen vaak berichten, zorgvuldiger laten onderzoeken.

Middenweg

La Croix haalde een anonieme medewerker van de Congregatie voor de Geloofsleer aan die zei dat het voor bisschoppen vaak moeilijk is om de authenticiteit van privé-openbaringen te beoordelen. Het gaat erom een middenweg te vinden en privé-openbarigen noch van tevoren geheel en al af te wijzen noch zonder voorwaarden te aanvaarden.

Kerkelijke structuren

Charismatische bewegingen zijn in de katholieke Kerk vooral na het Tweede Vaticaans Concilie ontstaan. Kenmerkend voor deze groepen is de sterke nadruk op een directe persoonlijke ervaring van de heilige Geest en een uitgesproken eigen geestelijk leven. De verhouding met plaatselijke bisschoppen is vaak gespannen omdat de charismatici zich moeilijk in kerkelijke structuren laten binden. Dit zou een centraal thema van het nieuwe kerkelijke document zijn. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.