fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Nicaragua: ‘Ortega stelt onze profetische acties niet op prijs’

KN Redactie 4 augustus 2018
image
Op 28 juli gingen Nicaraguanen in Managua de straat op om hun steun voor de katholieke Kerk te laten blijken. Die ligt op haar beurt onder vuur van de regering. (Foto: CNS Photo - Oswaldo Rivas, Reuters)

“De Kerk is altijd al vervolgd en ons lot zal niet anders zijn”, zegt kardinaal Leopoldo Brenes in Katholiek Nieuwsblad.

“De Kerk is altijd al vervolgd en ons lot zal niet anders zijn”, zegt kardinaal Brenes in Katholiek Nieuwsblad.

De vlam in de pan

In gesprek met KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo benadrukt hij het belang van dialoog. “De vrede in dit land krijgen we niet terug met de doden, noch met de gewonden”, verwijst hij naar de meer dan vierhonderd doden die inmiddels vielen bij botsingen tussen demonstranten en de politie, vooral aan de kant van de demonstranten.

De vlam sloeg eerder dit jaar in de pan toen Ortega een omstreden hervorming van het sociaal stelsel aankondigde. Die is inmiddels teruggedraaid, maar de protesten tegen de regering gaan door. De demonstranten eisen Ortega’s vertrek en echte democratie in Nicaragua.

Geweld tegen bisschoppen

De Kerk heeft steeds geprobeerd te bemiddelen, in eerste instantie zelfs op verzoek van de president. Nadat bisschoppen, priesters en religieuzen het steeds meer opnamen voor de demonstranten, reageerde Ortega keihard: in een toespraak beschuldigde hij de bisschoppen ervan tot “een groep coupeplegers” te behoren.

In de afgelopen weken was er bovendien ten minste zeven keer sprake van geweld tegen bisschoppen en van ontheiliging van kerkgebouwen. De kardinaal werd zelf op 9 juli door paramilitairen aangevallen toen hij een kerk in Diriamba binnen wilde gaan. Daar hield zich een groep franciscanen schuil die gewonden verzorgde.

Profetische acties

Volgens de kardinaal is de regering zo openlijk tegen de Kerk gekant omdat die demonstranten die voor het geweld vluchten, onderdak biedt. “Zij beschuldigt ons ervan dat we medeplichtig zijn, terwijl we alleen maar jonge mensen hebben opgevangen en beschermd en de gewonden hebben verzorgd. De manier waarop we tegengas hebben gegeven aan de paramilitaire troepen is de regering niet bevallen. Ze stelt onze profetische acties niet op prijs.”

Hij vraagt om gebed en diplomatieke druk op de Nicaraguaanse regering, “opdat zij de bisschoppen, de priesters en heel de bevolking respecteert”.

> Lees het hele interview met kardinaal Brenes via KN Digitaal.