<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Ouellet: ‘Controverses rond Amoris Laetitia begrijpelijk’, maar document verandert leer niet

KN Redactie 5 augustus 2016
image
Kardinaal Marc Ouellet (Foto: AP)

Er bestaan controverses rond de exhortatie Amoris Laetitia, maar het document verandert de leer van de Kerk niet. Dat zei de Canadese curiekardinaal Marc Ouellet.

De prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen deed dit in een toespraak tot een bijeenkomst van de Knights of Columbus in Toronto.

‘In alle eerlijkheid’

“Laat me alvorens af te sluiten”, zei Ouellet, afwijkend van zijn voorbereide toespraak, “iets zeggen over het pauselijk document Amoris Laetitia dat voortkwam uit de twee recente synodes over het gezin. (…) In alle eerlijkheid denk ik dat controverses rond Amoris Laetitia begrijpelijk zijn, maar, in alle vertrouwen, ik geloof dat ze uiteindelijk zelfs vrucht kunnen dragen.

Gezinssynodes

Amoris Laetitia werd op 8 april van dit jaar gepubliceerd en komt voort uit de gezinssynodes van 2014 en 2015. Beide bijeenkomsten riepen controverse op rond de vraag of er iets zou veranderen aan de kerkelijke leer dat hertrouwd gescheiden katholieken de communie niet kunnen ontvangen, tenzij ze als broer en zus besluiten samen te leven.

Rocco Buttiglione

Hoofdstuk 8 van Amoris Laetitia heeft onduidelijkheid opgeroepen, al hebben veel bisschoppen en theologen gezegd dat de exhortatie niets veranderd aan de leer van de kerk.

De prominente Italiaanse filosoof-politicus Rocco Buttiglione, verdedigt Amoris Laetitia deze week in een interview met Katholiek Nieuwsblad. Paus Franciscus zet volgens hem slechts de volgende stap op de weg van barmhartigheid die paus Johannes Paulus II al was ingeslagen.

De Amerikaanse theoloog Eduardo Echeverria betoogt in dezelfde editie in een uitgebreide opiniebijdrage waarom er wat hem betreft toch vragen blijven bij met name hoofdstuk 8 van de exhortatie. Paus Franciscus zou die punten moeten verhelderen, vindt hij.

Hoofdstuk 4 Amoris Laetitia ‘geweldig’

Kardinaal Ouellet noemde Amoris Laetitia “een document dat de moeite waard is om te lezen en herlezen, langzaam, hoofdstuk na hoofdstuk – genietend van het geweldige hoofdstuk 4 over liefde”.

Hoofdstuk 8, zei hij, zou toevertrouwd moeten worden “aan de zorgvuldige en open minded onderscheiding van priesters en bisschoppen richting mensen die nood hebben aan liefde en barmhartigheid”.

‘Geen verandering van de leer’

“Wat essentieel is, is dat we het verlangen en de intentie van de Heilige Vader proberen te vatten om te zorgen voor de ware en substantiële verzoening van zovele gezinnen in verwarde en moeilijke situaties”, aldus de kardinaal.

“Er wordt geen verandering van de leer voorgesteld, maar wat wordt voorgesteld is een nieuwe pastorale benadering: geduldiger en respectvoller, meer dialogaal en barmhartig.”

Kardinaal Ouellet is paus ‘dankbaar’

“Voor het grootste deel”, vervolgde Ouellet, “wordt aan priesters en bisschoppen gevraagd voor hen te zorgen en hen te begeleiden om mensen te helpen geestelijk te groeien, zelfs in objectief irreguliere situaties.”

Kardinaal Ouellet zei paus Franciscus “dankbaar” te zijn en is “overtuigd dat dit hele proces van onderscheiding en pastorale begeleiding vrucht zal dragen voor alle gezinnen”. (CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.