<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Parolin: Europa staat met migratie voor ‘ongekende uitdaging’

KN Redactie 22 juni 2016
image
Paus Franciscus nodigt enkele vluchtelingen uit zich tijdens de algemene audiëntie bij hem te voegen onder het baldakijn. (Foto: AP)

Europa staat met de migratiecrisis voor een “ongekende uitdaging die zowel zijn eigen aard als zijn cohesie in gevaar brengt”.

Dat zei de Vaticaanse staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin dinsdag in een interview met euronews.com.

‘Grote culturele inspanning’

Het vraagstuk integratie “is een erg enge”. Het fenomeen immigratie “gebeurt zo snel dat er zelfs geen tijd is het te vatten of te verwerken”.

“Daarom”, zo stelde de ‘tweede man’ van het Vaticaan, “hebben we een grote culturele inspanning nodig die ons zou kunnen helpen samen te leven, om te vermijden dat die verschillen die we ervaren geen bronnen van conflict en contrasten worden. Veeleer moeten we het in een kans tot wederzijdse verbetering veranderen.”

Paus Franciscus: vluchtelingen ‘zijn onze broeders’

Paus Franciscus riep alle christenen vandaag op vluchtelingen op te nemen. “Zij zijn onze broeders. Een christen sluit niemand uit”, zei hij tijdens de algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein.

Christenen zouden bovendien niet terug moeten schrikken armen en zieken aan te raken, voegde hij toe. Het is zaak in iedereen die uitgestoten en uitgesloten is, Jezus te zien, aldus Franciscus. “Een arme aanraken, kan ons van schijnheiligheid bevrijden.”

“Denken wij ook aan onszelf en onze eigen armzaligheid”, ging de paus verder. Iedere christen zou moeten handelen zoals de melaatse in het Lucasevangelie die Jezus om reinheid en genezing vraagt. Ook hijzelf vraagt daar dagelijks om, aldus de paus.

Vluchtelingen naar voren geroepen

Tijdens de audiëntie haalde hij een groep vluchtelingen naar voren en liet hen bij zich zitten. De jonge mannen zaten onder het baldakijn voor de paus op de grond. Uit een spandoek dat zij bij zich hadden, bleek dat de groep uit Florence naar Rome was gekomen. (CC/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.