fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Pell: bisschop waarschuwde mij niet over ‘misbruikpriester’

KN Redactie 1 maart 2016
image

De Australische curiekardinaal George Pell heeft zijn vroegere bisschop ervan beschuldigd, hem niet op de hoogte te hebben gebracht van de ware reden voor de overplaatsing van een priester die van misbruik werd beschuldigd.

Pell getuigde vannacht opnieuw per videoverbinding voor een Australische regeringscommissie die onderzoekt hoe instituten met gevallen van seksueel misbruik omgingen.

Adviseur inzake omgang met misbruikzaken

Pell was in 1982 een van de adviseurs van de bisschop van Ballarat, mgr. Mulkearns, inzake de omgang met misbruikzaken. Drie van de vier adviseurs kenden de ware reden voor de overplaatsing van priester Gerald Ridsdale, maar, zei Pell, hijzelf niet.

Veelvuldige overplaatsingen

Volgens hem noemde mgr. Mulkearns als reden voor de veelvuldige overplaatsingen nooit, dat er beschuldigingen van seksueel misbruik waren.

Op de opmerking dat die al in de jaren zeventig de ronde deden, zei Pell: “Ik wist niet, of dat algemeen bekend was of niet.”

‘Enorme fouten’ Australische Kerk

In de nacht van zondag op maandag werd Pell ook ondervraagd. Hij zei toen dat de Australische Kerk “enorme fouten” heeft gemaakt en dat hij niet van zins was “het onhoudbare te verdedigen”.

Gezondheid

De 74-jarige kardinaal legde de verklaring via videoverbinding af omdat zijn artsen hem omwille van zijn gezondheid hadden afgeraden naar Australië te vliegen.

Kardinaal Pell zelf beschuldigd

Onlangs bracht het Newscorp naar buiten dat de Australische politie onderzoek zou doen naar kardinaal Pell inzake beschuldigingen dat hij als priester zelf seksueel misbruik zou hebben gepleegd.

‘Volledig vals’

Pell heeft de aantijging krachtig ontkend. “De beschuldigingen zijn zonder fundament en volledig vals”, stond in een verklaring namens de kardinaal.

Hij vermoedde een poging om hem voorafgaand aan de huidige getuigenissen te beschadigen. (KNA)