fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Kardinaal Pell: misbruikbeschuldiging ‘volledig vals’

KN Redactie 22 februari 2016
image
De beschuldiging van seksueel misbruik aan zijn adres is volgens kardinaal George Pell "volledig vals". (Foto: AP)

Kardinaal George Pell heeft een vermeende beschuldiging van het plegen van seksueel misbruik krachtig van de hand gewezen.

“De beschuldigingen zijn zonder fundament en volledig vals”, staat in een vrijdag namens de kardinaal vrijgegeven verklaring.

Deelstaat zou onderzoek doen

News Corp Australia meldde afgelopen week dat de deelstaat Victoria onderzoek zou doen naar de kardinaal. Hij zou ervan verdacht worden als priester in Australië verschillende keren misbruik te hebben gepleegd.

Er zou al een jaar onderzoek naar kardinaal Pell worden gedaan.

‘Bedoeld om maximale schade toe te brengen’

De timing van het medialek over het vermeende onderzoek “is duidelijk bedoeld om maximale schade toe te brengen aan de kardinaal en de katholieke Kerk en ondermijnt het werk van de Koninklijke Commissie”, staat in de verklaring.

Beschuldigingen

Kardinaal Pell moet binnenkort getuigen voor die commissie inzake beschuldigingen dat hij als aartsbisschop in Australië een “bekende pedofiele” priester zou hebben overgeplaatst, een slachtoffer van de later uit zijn ambt gezette preister zou hebben omgekocht en een klacht van een slachtoffer zou hebben genegeerd.

Pell heeft ook die beschuldigingen fel ontkend. Hij getuigde al twee keer eerder voor de commissie over de institutionele reactie op kindermisbruik, en verzekerde de commissie van zijn volledige medewerking.

‘Medialek’

In de verklaring staat verder dat het “ongehoord” is dat Pell enkel via een “medialek” is geïnformeerd over het vermeende onderzoek naar hem. Hij heeft opgeroepen tot een openbaar onderzoek naar de “valse claims” die bepaalde leden van de politie in Victoria doen.

‘Ongehoord’

Dat agenten “openlijk een getuige aanvallen in hetzelfde onderzoek dat ernstige inactiviteit en verkeerd handelen van de politie heeft blootgelegd, is ongehoord en moet worden gezien voor wat het is”, aldus kardinaal Pell.

Secretariaat voor de Economie

Kardinaal Pell is voormalig aartsbisschop van Sydney en Melbourne. Hij is prefect van het Romeinse Secretariaat voor de Economie en lid van de ‘K9’, de Raad van Kardinalen. Die adviseert paus Franciscus over het hervormen van de Romeinse curie. (CNA)