fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Pell wil Vaticaanse functie niet neerleggen

KN Redactie 5 maart 2016
image
Kardinaal Pell verlaat het hotel waar hij via videoverbinding getuigde voor een Australische onderzoekscommissie (Foto: AP)

Curiekardinaal George Pell heeft gezegd dat hij niet terugtreedt uit zijn functie in de hervorming van de Vaticaanse financiën.

“Nee, ik zou niet aftreden”, antwoordde hij in een interview met Sky News Australia. “Dat zou opgevat worden als een erkenning van schuld.”

“Ik bedoel, als de Heilige Vader het me zou vragen, zou ik dit benadrukken, maar ik zou alles doen wat hij zou willen”, voegde hij toe.

Onderzoekscommissie

De kardinaal, prefect van het Secretariaat voor de Economie, sprak na een week waarin hij verschillende keren getuigde voor een Australische commissie die de omgang van instituties met seksueel misbruik onderzoekt.

Kardinaal Pell gaf daarin toe dat hij “meer gedaan zou moeten hebben” met betrekking tot geruchten van misbruik door priesters. Tegelijkertijd ontkende hij herhaaldelijk dat hij niets zou hebben gedaan met betrekking tot feitelijke kennis van misbruik. Volgens de kardinaal hadden anderen hem informatie onthouden.

Slachtoffers

Phil Nagle, die deel uitmaakte van een groep mensen die als kind misbruikt werden en die kardinaal Pell bezochten in Rome, zei donderdag tegen verslaggevers: “We spraken over de toekomst niet het verleden… ik denk dat hij het begrijpt.”

Pell besprak volgens Nagle manieren waarop de Kerk meer zou kunnen doen voor slachtoffers. “We spraken over counselling, we spraken over zorg, we spraken over wat de toekomst zal zijn voor onze overlevenden en hoe de Kerk daarmee gaat helpen, van Georges niveau naar beneden.”

Australië

Nagle werd in de jaren zeventig misbruikt door een priester op een school in Ballarat. Pell was op dat moment bisschoppelijk vicaris voor onderwijs in Ballarat. De kardinaal heeft herhaaldelijk gezegd dat hij de mate waarin misbruik plaatsvond niet kende en dacht dat anderen de zaak afhandelden.

De ontmoeting met de slachtoffers kwam na de vierde en laatste ondervraging van kardinaal Pell door de onderzoekscommissie.

Videoverbinding

De sessies vonden plaats per videoverbinding. Zijn artsen hadden de kardinaal om gezondheidsredenen afgeraden naar Australië te vliegen. In totaal werd kardinaal Pell ongeveer twintig uur ondervraagd.

Tijdens een persconferentie na de vierde sessie zei hij onder meer: “Ik hoop dat mijn optreden hier een beetje heeft bijgedragen aan genezing, aan het verbeteren van de situatie. Heel het leiderschap van de Kerk in Australië is toegewijd aan het vermijden van enige herhaling van de verschrikkelijke geschiedenis van het verleden en aan het proberen dingen beter te maken.”

Reactie Vaticaan

Het Vaticaan reageerde gisteren in een persverklaring op de getuigenissen. Daarin werd benadrukt dat de Kerk de laatste jaren wel degelijk stappen heeft ondernomen om de “afschuwelijke problemen” rond seksueel misbruik in de Kerk tegen te gaan.

De optredens Pell mogen in dat licht als “positief” gezien worden, ook vanwege zijn “waardige en coherente persoonlijke getuigenis”. De bevestiging van de kardinaal dat de Kerk gefaald heeft, kunnen volgens het Vaticaan bijdragen aan een “zuivering van de herinnering”. (KN/Catholic Herald/Catholic Culture)