fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Stella: ‘Viri probati’ bespreekbaar maken

KN Redactie 23 januari 2018
image
Doopsel in het Amazonegebied. (Foto: CNS/Barbara Fraser)

Het in uitzonderingsgevallen toelaten van oudere deugdzame gehuwde mannen tot het priesterschap moet worden besproken.

“Het gaat niet om voor of tegen iets te zijn, maar om aandachtig verschillende mogelijkheden te evalueren zonder gesloten of rigide te zijn”, aldus de kardinaal in het interviewboek van journalist Fabio Marchese Ragona. Daarin komen verschillende kardinalen aan het woord.

‘Reële mogelijkheid’

Vorig jaar vroeg het Duitse blad Die Zeit paus Franciscus of hij de invoering van de zogeheten ‘viri probati’ als een reële mogelijkheid ziet.
“Wij moeten bestuderen of ‘viri probati’ tot de mogelijkheden behoren. We moeten dan ook bepalen welke taken zij op zich kunnen nemen, zoals in veraf gelegen gemeenschappen bijvoorbeeld”, aldus de paus in zijn antwoord.

Bisschoppensynode

De kwestie komt naar verwachting ter sprake bij de speciale bijeenkomst van de Bisschoppensynode in 2019 over het pastoraat in het Amazonegebied.
Al eerder bij synodes, zoals in 1990 over het priesterschap en in 2005 over de Eucharistie, bepleiten enkele bisschoppen invoering van de ‘viri probati’. Het waren vooral bisschoppen uit het Amazonegebied die ervoor pleitten omdat er te weinig priesters beschikbaar zijn om het uitgestrekte en moeilijk toegankelijke gebied te bedienen.
Volgens kardinaal Stella is er ook in andere regio’s, zoals in de Stille Zuidzee, sprake van een “sacramentele noodsituatie” door gebrek aan priesters.

Alle opties bekijken

Paus Franciscus wil dat er een kerkelijke discussie komt waarbij serieus wordt gekeken naar alle opties om de honger naar de Eucharistie te stillen en haar centrale rol in het leven van de Kerk te honoreren.
Terwijl de Kerk wereldwijd, en vooral in het geseculariseerde Westen, haar roepingenwerk moet verbeteren, moet zij ook alle andere opties bestuderen, aldus kardinaal Stella en kijken “of de Geest iets inblaast”.

Deeltijdpriesters

Een van die opties is het bij wijze van uitzondering wijden van oudere gehuwde mannen in afgelegen gemeenschappen, aldus de curiekardinaal. “Terwijl zij hun gezinsleven en baan behouden en een aangepaste vorming krijgen zouden zij in deeltijd de gemeenschap kunnen bedienen om de sacramentenbediening te garanderen, zoals bij het voorgaan in de Eucharistieviering.”

Geen ‘optioneel celibaat’

Maar daar dient een “aandachtige studie en brede kerkelijk onderscheidingsproces” aan vooraf te gaan. Dat zou geenszins betekenen dat de gebruikelijke vereisten voor priesters veranderen “en op geen enkele manier zal leiden tot optioneel celibaat”, aldus de prefect. (KN/CNS)