<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Tagle: evangeliseren? ‘Eerst luisteren’

Catholic News Agency 12 december 2019
image
Kardinaal Luis Antonio Tagle Foto: CNS Photo - Paul Haring

Luisteren is de eerste stap bij evangelisatie. Dat zei de nieuw benoemde prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren dinsdag.

“Evangelisatie is communicatie. God is een God die communiceert, die in gesprek treedt. Maar Hij is ook een God die luistert”, zei kardinaal Luis Antonio Tagle op 10 december volgens ABS-CBN News.

‘Mensen verlangen naar iemand die luistert’

Tagle sprak tijdens een bijeenkomst van de Federatie voor Aziatische Bisschoppenconferenties. Hij moedigde aan tot een “spiritualiteit van luisteren, naar God, naar de naasten en naar de tekenen van de tijd”.

“Luisteren komt eerst,” verklaarde hij. “Veel mensen verlangen naar iemand en een gemeenschap die luistert. Zelfs als je niets te zeggen hebt, communiceer je door je aanwezigheid, je medeleven, je eenheid.”

‘Vertrouwen opwekken’

De kardinaal sprak uit dat we “allemaal haast hebben, haastig spreken, onze mening roepen zelfs als we nog niet hebben geluisterd. We hebben ons antwoord al klaar voordat we weten wat de vraag of het standpunt is”.

Hij voegde toe dat de Kerk mensen nodig heeft “die groter vertrouwen opwekken, omdat in onze wereld zoveel angst, verdenking en vooroordeel aanwezig is. We weten niet wie we kunnen vertrouwen. We hebben mensen nodig die zo een sfeer van vertrouwen kunnen voortbrengen”.

‘Mooi gebouw garandeert geen evangelisatie’

Hij vervolgde dat “het hebben van een mooi gebouw op zich geen evangelisatie garandeert: het is de training en vorming van mensen”.

“Een paar van mijn meest memorabele catecheselessen heb ik als kind onder een boom geleerd. Als mij zou worden gevraagd waar we deze catecheselessen hadden, zou ik geen gebouw kunnen noemen. Kinderen werden verzameld. We kregen koekjes. We kregen snoepjes. En we kregen les.”

Benoemd in de Romeinse curie

De 62-jarige kardinaal werd op 8 december benoemd tot prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren. Daarvoor was hij sinds 2011 aartsbisschop van de Filipijnse hoofdstad Manila.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.