<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Karmelietessen weigeren Aleppo te verlaten

KN Redactie 8 augustus 2016
image
De situatie in Aleppo wordt elke dag onhoudbaarder. Desondanks willen de Zusters Karmelietessen de Syrische stad niet verlaten (Foto: AP)

Ondanks de felle strijd in de Syrische stad Aleppo, willen de Zusters Karmelietessen hun klooster daar niet verlaten. “We laten de mensen hier niet lijdend achter.”

Het klooster van de Ongeschoeide Karmelietessen bevindt zich een gedeelte van Aleppo dat voortdurend wordt aangevallen. Zuster Anne-Françoise vertelt aan hulporganisatie Kerk in Nood dat “als het Syrische leger probeert te voorkomen dat de oppositie en andere groepen de stad binnenkomen, de bommen en beschietingen echt dichtbij ons komen”.

‘Bommen vallen overal’

De situatie in de stad wordt met de dag onhoudbaarder. In Aleppo wordt zwaar gevochten door het Syrische regeringsleger en verschillende milities, waaronder de jihadisten van het al-Nusrafront . Desondanks willen de zusters hun klooster in Aleppo niet verlaten.

Zuster Anne-Françoise: “De bommen vallen overal om ons heen, maar we laten de mensen hier niet lijdend achter.” Inmiddels dreigt in een deel van Aleppo humanitaire nood voor de achtergebleven burgers. Zuster Marie-Françoise beaamt: “We hebben geen water, geen elektriciteit en het vechten gaat onophoudelijk door.”

Christenen

Volgens de Karmelietessen blijven alleen de allerarmsten nog in Aleppo achter en zijn bijna alle burgers uit de stad gevlucht. De zusters vangen in hun klooster een aantal gezinnen op waarvan de huizen bij luchtaanvallen vernietigd werden.

Zuster Marie-Françoise maakt zich ook zorgen over de grote uittocht van christenen uit de stad. Volgens berichten zouden er nu nog zo’n 40.000 christenen in Aleppo zijn, waar er voor de oorlog volgens schattingen zo’n 160.000 in de stad woonden. “Het Midden-Oosten, het land van Christus, loopt nu het risico leeg te lopen van christenen”, zegt de zuster. “Dat is ondenkbaar, maar de situatie is echt verschrikkelijk.”

Oproep paus

Paus Franciscus riep de strijdende partijen in Syrië gisteren na het Angelusgebed op het Sint Pietersplein opnieuw op de vrede te bewaren. Hij betreurt het dat er nog steeds burgerslachtoffers vallen in Syrië. “In het bijzonder in Aleppo”, zei de paus.

“Het is onaanvaardbaar dat zoveel weerloze mensen – onder wie veel kleine kinderen – de prijs moeten betalen voor het conflict – voor het sluiten van de harten en het gebrek aan de wil om vrede onder de invloedrijken”, aldus paus Franciscus. (KN/Catholic Herald)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.