fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kasper: snel intercommunie voor gemengd gehuwden

KN Redactie 15 december 2016
image
Foto: KN/Jan Peeters

Kardinaal Walter Kasper hoopt dat gemengd gehuwden binnen afzienbare tijd samen aan communie en avondmaal kunnen deelnemen.

Hij hoopt dat de volgende gemeenschappelijke verklaring van de katholieke Kerk en de Lutherse Wereldfederatie “de weg naar een gemeenschappelijke Eucharistie opent voor bijzondere situaties, vooral met het oog op gemengd gehuwden en gezinnen.”

Bekend terrein

Kasper, die bijna tien jaar de Pauselijke Raad voor de Eenheid der Christenen leidde, verwees naar een onofficieel document van de Amerikaanse bisschoppen over het thema.

Gemeenschappelijk streven

Bij zijn recente bezoek aan de Lutherherdenking in het Zweedse Lund ondertekende paus Franciscus een gemeenschappelijke verklaring met de Lutherse Wereldfederatie. Daarin werd het gemeenschappelijke streven naar intercommunie benadrukt.

Gescheiden vragen

Kaspers opvolger, kardinaal Kurt Koch, pleitte in Lund voor een aparte studie over intercommunie ingeval van gemengde paren. Het betreft een pastorale vraag die individueel behandeld moet worden, aldus Koch.
Die vraag dient te worden gescheiden van het fundamentele doel van Eucharistische gemeenschap.

Paus ‘mist compententie’

Paus Franciscus verklaarde in november 2015 tijdens een bezoek aan de Lutherse gemeenschap in Rome dat hij de competentie mist om toestemming te geven. Paren moeten volgens hun eigen geweten handelen, aldus de paus.

‘Meer durf ik niet te zeggen’

Het leven is groter dan interpretaties en verklaringen, aldus Feanciscus. “Betrek het maar op de doop. ‘Een geloof, een doop, een Heer’, zegt Paulus en daaruit moet u de consequenties trekken. Spreek met de Heer en ga verder. Meer durf ik niet te zeggen.” (KN/Kath.net)