fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kathedraal Utrecht waarschijnlijk ‘op termijn’ gesloten

KN Redactie 28 mei 2018
image
Interieur van de Utrechtse Sint-Catharinakathedraal. (Foto: wikipedia.org - CCBY pepijntje)

De Utrechtse Sint-Catharinakathedraal wordt waarschijnlijk op termijn aan de eredienst onttrokken.

Het bestuur van de Salvatorparochie liet dit weekend in een verklaring weten dat het de kerk “in principe” op termijn voor sluiting zal voordragen aan de aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Wim Eijk.

Priester Henk van Doorn van het aartsbisdom maakte het nieuws zondag op zijn Facebookpagina en Twitter-account bekend. Het zorgde voor vele reacties op de sociale media.

Begrotingstekort

Het parochiebestuur laat in een verklaring weten dat de Utrechtse parochies Ludgerus, Martinus en Salvator “een jaarlijks begrotingstekort van meer dan 4 ton” hebben, waarin de “gebouwen en de loonkosten” daarin de grootste kostenposten zijn.

Binnen de Salvatorparochie is het volgens het bestuur niet mogelijk beide kerken – naast de kathedraal de Sint-Augustinuskerk – open te houden. Er is een analyse gemaakt waarbij onder meer gekeken is naar “de vitaliteit van de geloofsgemeenschap; het kerkbezoek; de ligging van de kerk; de bereikbaarheid; de gebruikskosten zoals licht, verwarming, verzekering e.d., alsook de bijdragen van de gelovigen en de onderhoudskosten”.

“Alle aspecten samen maken dat de Catharinakerk substantieel meer kost dan de Augustinuskerk. Dat heeft ertoe geleid dat de PU in principe heeft besloten op termijn de Catharinakerk aan de bisschop voor te dragen om aan de eredienst te onttrekken.”

Augustinuskerk mogelijk kathedraal

Mocht dat gebeuren, dan “houdt dat tevens in dat de kathedrale functie naar verwachting in de Augustinuskerk zal worden ingericht. Dat is een proces waarbij de Heilige Stoel dient te worden betrokken”.

Het bestuur benadrukt dat “alles nog in een voorfase van verkenningen” is maar dan men de parochianen “in een vroeg stadium” bij het proces wil betrekken.

Het aartsbisdom meldt op zijn site dat het zich uitgebreid heeft laten informeren over de plannen “en wacht de verdere besluitvorming in de parochie af”.

> Lees hier de verklaring van de Salvatorparochie.

> Lees hier het bericht van het aartsbisdom Utrecht.