fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Katholiek onderwijs in België wil islamitische lessen geven

KN Redactie 4 mei 2016
image
Bart de Wever spreekt van een "zelfvernietigend" katholiek onderwijsplan. (foto: N-VA)

“Met dit onwaarschijnlijke voorstel heft het katholieke onderwijs zichzelf de facto op.”

Bart de Wever, burgemeester van Antwerpen en voorzitter van N-VA, heeft uitgehaald naar het plan van Katholiek Onderwijs Vlaanderen (KVO) om moslims een volwaardige plek te geven op katholieke scholen, met bidruimtes en islamitische lessen. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Verwaterd

Op katholieke scholen met veel moslims moet meer plaats komen voor hoofddoeken, speciale plekken om te bidden en vrijwillige islamles buiten de schooluren. “Het is een ambitieus project, maar uit onderzoek blijkt dat onze identiteit helemaal verwatert als we niets doen. Wij houden onze scholen een spiegel voor om een nieuwe stap te zetten”, aldus topman Lieven Boeve.

Vliegend spaghettimonster

“Als men naast het traditionele katholieke geloof ook ruimte inlast voor de islam, dan moet men consequent zijn en ook de deur openzetten naar andere levensbeschouwingen”, reageert Bart De Wever. “Waarom dan geen zedenleer? Of de leer van het vliegend spaghettimonster? Dan moet je de lijn doortrekken. En wat is dan nog het onderscheidende project van het katholieke onderwijs?

Zichzelf vernietigend

De Wever vindt het hervormingsvoorstel haast niet te geloven. “De dag voor Hemelvaart deelt het hoofd van het katholiek onderwijs doodleuk mee dat het een van de fundamenten van zijn project – en dus bij uitbreiding van de Vlaamse samenleving – onderuit slaat.” Blijkbaar is het katholiek onderwijs in België “zich aan het specialiseren in zichzelf vernietigende hervormingen.” Voor het katholiek onderwijs hoeft “een onderscheidend pedagogisch project” blijkbaar niet meer, aldus De Wever. (KN/Het Nieuwsblad)