<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Katholieke klimaatgroepen ontevreden over uitkomst top Madrid

Catholic News Service 17 december 2019
image
Een klimaatdemonstratie in New York, in september van dit jaar Foto: CNS Photo - Gregory A. Shemitz

Katholieke klimaatactivisten zijn gefrustreerd over een gebrek aan vooruitgang tijdens de klimaatconferentie in Spanje die zondag eindigde. Ze kondigden aan luidere eisen te gaan stellen voor stevigere internationale actie.

“Het is teleurstellend dat er nog steeds een enorme kloof bestaat tussen wat mensen op straat eisen en hoe overheden handelen”, zegt Chiara Martinelli, senior adviseur van CIDSE, een netwerk van zeventien katholieke ontwikkelingsorganisaties in Europa en Noord-Amerika.

Obstakels opwerpen

“Wij kwamen hier met veel hoop en energie, aangemoedigd door de grote mobilisatie van jongeren in de afgelopen maanden. Maar we ontdekten dat iedereen alleen maar onderhandelde voor zijn eigen belangen. Het is niet bemoedigend om de obstakels te zien die grote spelers zoals de VS, China, Australië en Japan opwerpen.”

Beslissingen uitgesteld

Tijdens de 25e klimaattop van de VN (COP25) werden de deelnemende landen aangespoord om vooruitgang te boeken op het vlak van de doelstelling uit het klimaatakkoord van Parijs (2015). Belangrijke beslissingen werden echter uitgesteld.

‘Mensenrechtentaal’ tijdens de onderhandelingen

Een dag na afloop van de conferentie zei Martinelli tegen Catholic News Service dat katholieke groepen naast de “meest kwetsbare landen” hadden gestaan en ervoor gezorgd hadden dat er tijdens de onderhandelingen “mensenrechtentaal” gesproken werd.

Ze voegde eraan toe dat CIDSE en andere organisaties hun campagneaanpak opnieuw gaan onderzoeken. Dit alles in het licht van het feit dat de klimaattop niet in staat is gebleken om steviger actie te ondernemen.

‘Sterke spelers die een heel andere taal spreken’

Martinelli zei dat katholieke organisaties tijdens de conferentie hadden moeten concurreren met commerciële bedrijven en andere “zeer sterke spelers die een heel andere taal spreken”.

Volgens haar wordt het in 2020, als er opnieuw gesproken wordt, een grote uitdaging om regeringen ervan te overtuigen “naar de mensen te luisteren, niet naar belangengroepen”.

‘Ons werk is nu opnieuw begonnen’

“Natuurlijk kunnen we nooit zeker weten hoe goed regeringen eigenlijk naar ons luisteren, maar het zou veel erger zijn als we er niet bij aanwezig zouden zijn geweest”, zei ze.

“Ons werk om de druk erop te houden en om ambities te verhogen vóór de volgende top is nu opnieuw begonnen. Mensen op straat zijn al gemobiliseerd en we hebben de institutionele Kerk nodig om overheden te helpen de juiste beleidskeuzes te maken.”

Wereldleiders waren ‘verdwaald in technische details’

Volgens Neil Thorns, directeur van een in Londen gevestigde ontwikkelingsorganisatie, drong paus Franciscus in zijn boodschap aan COP25 aan op een grotere politieke wil, in overeenstemming met de klimaatwetenschap.

Hiermee, zei Thorns, was “de toon gezet voor katholieke betrokkenheid”, maar het is “deprimerend en onverdedigbaar” dat wereldleiders “waren verdwaald in technische details”.

Heiligen op de lange termijn

“Als katholieken moeten we ervoor zorgen dat de armsten en meest kwetsbaren altijd centraal staan ​​in de discussies”, aldus Thorns.

“Maar terwijl sommige landen zeer positief handelen en allianties zoeken voor het algemeen belang, gedragen anderen zich als heiligen in de plenaire vergaderingen bij het formuleren van hun langetermijndoelen en verliezen zij vervolgens snel hun halo’s als het gaat om concrete actie.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.