<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Katholieke studentenvoorman: ‘Protesten Hongkong zullen doorgaan’

Sanne Gerrits 5 september 2019
image
Politiegeweld tijdens protest in Hong Kong op 13 augustus 2019 Foto: CNS Photo - Thomas Peter, Reuters

Hoewel de leider van Hongkong heeft aangekondigd de controversiële uitleveringswet te schrappen, gaan de protesten door. De demonstranten eisen verdere hervormingen van de overheid en de politie, zegt het hoofd van een lokale katholieke studentengroep.

“Ik denk niet dat ze tevreden zullen zijn met het intrekken van de wet. De mensen zijn te boos op de overheid en de politie”, sprak Edwin Chow, waarnemend voorzitter van de Federatie van Katholieke Studenten in Hongkong.

Beperking van democratie

Chow legde aan CNA uit, dat de demonstranten niet alleen woedend zijn om de uitleveringswet, maar ook om het geweld dat de politie de afgelopen maanden heeft gebruikt. Ze noemen het politieoptreden een onrechtvaardige beperking van de democratie.

“Natuurlijk zullen ze doorgaan met protesteren. En wat afgelopen weekend gebeurd is, op 31 augustus… We hielden een grote demonstratie die de overheid oorspronkelijk had verboden. We gingen toch de straat op. De politie gebruikte toen traangas en spoot met waterkanonnen op de mensen”, zei de studentenleider.

Wet officieel ingetrokken

De regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, kondigde afgelopen woensdag in een videoboodschap aan het omstreden wetsvoorstel officieel in te trekken. De wet zou het mogelijk maken verdachten uit Hongkong naar het vastenland van China uit te leveren.

De controversiële wet leidde tot massale protesten. Het eerste protest, op 6 juni, bracht ongeveer een miljoen inwoners van Hongkong op de been. Vele massademonstraties volgden het eerste protest. Af en toe gebruikte de politie hierbij geweld zoals traangas en waterkanonnen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.