Hoewel de leider van Hongkong heeft aangekondigd de controversiële uitleveringswet te schrappen, gaan de protesten door. De demonstranten eisen verdere hervormingen van de overheid en de politie, zegt het hoofd van een lokale katholieke studentengroep.
“Ik denk niet dat ze tevreden zullen zijn met het intrekken van de wet. De mensen zijn te boos op de overheid en de politie”, sprak Edwin Chow, waarnemend voorzitter van de Federatie van Katholieke Studenten in Hongkong.
Chow legde aan CNA uit, dat de demonstranten niet alleen woedend zijn om de uitleveringswet, maar ook om het geweld dat de politie de afgelopen maanden heeft gebruikt. Ze noemen het politieoptreden een onrechtvaardige beperking van de democratie.
“Natuurlijk zullen ze doorgaan met protesteren. En wat afgelopen weekend gebeurd is, op 31 augustus… We hielden een grote demonstratie die de overheid oorspronkelijk had verboden. We gingen toch de straat op. De politie gebruikte toen traangas en spoot met waterkanonnen op de mensen”, zei de studentenleider.
De regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, kondigde afgelopen woensdag in een videoboodschap aan het omstreden wetsvoorstel officieel in te trekken. De wet zou het mogelijk maken verdachten uit Hongkong naar het vastenland van China uit te leveren.
De controversiële wet leidde tot massale protesten. Het eerste protest, op 6 juni, bracht ongeveer een miljoen inwoners van Hongkong op de been. Vele massademonstraties volgden het eerste protest. Af en toe gebruikte de politie hierbij geweld zoals traangas en waterkanonnen.