fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Katholieke theoloog nieuwe voorzitter Raad van Kerken

KN Redactie 13 december 2019
image
Geert van Dartel Foto: KN - Jan Peeters

De katholieke theoloog Geert van Dartel is verkozen tot voorzitter van de Raad van Kerken in Nederland. Dat meldt de Raad op haar website.

Hij volgt de eveneens katholieke Dirk Gudde op, die in 2015 aantrad. Gudde werd door de Nederlandse bisschoppen niet voorgedragen voor herbenoeming, naar eigen zeggen omdat hij na een scheiding een nieuwe relatie aanging.

Theologie, economie en oecumene

Geert van Dartel zetelde al in de Raad als een van de katholieke afgevaardigden. Die plek zal door iemand anders worden ingenomen.

Van Dartel (1956) studeerde theologie in Nijmegen en economie en oecumene in Zagreb. In het dagelijks leven is hij secretaris en directeur van de Katholieke Vereniging voor Oecumene. In november vierde hij dat hij daar 25 jaar in dienst is.

Docent aan priesteropleidingen

Van Dartel doceert verder onder meer aan verschillende priesteropleidingen en is bestuurslid van het Nederlands Bijbelgenootschap en het Instituut voor Oosters Christendom van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

‘Samen het christelijk geluid laten horen’

In Nederlands Dagblad benadrukt Van Dartel vandaag het belang van de Raad. “Als je met elkaar spreekt en bidt, dan merk je hoe kostbaar het is, en hoe belangrijk, dat dit binnen Nederland bestaat. Dat zou wel wat meer gezien en gesteund mogen worden.”

Er is onder de lidkerken van de Raad “behoefte aan elkaar om samen het christelijk geluid in de samenleving te laten horen”.

Onderlinge verschillen ‘open en eerlijk’ bespreken

Tegelijk vindt hij dat de “soms grote verschillen” tussen Kerken, “bijvoorbeeld rond ethische vragen”, niet weggemoffeld moeten worden, maar “open en eerlijk” besproken.

Grotere eenheid onder de christenen

Van de Raad van Kerken in Nederland zijn achttien Kerken en geloofsgemeenschappen lid. De grootste daarvan zijn de katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland.

De leden van de Raad zetten zich in voor grotere eenheid onder de christenen en overleggen samen over onder meer maatschappelijke vraagstukken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.