fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Katholieke zender EWTN gaat in het Nederlands uitzenden

Sanne Gerrits 6 januari 2020
image
Pater Elias Leyds hoopt op korte termijn EWTN-programma's in het Nederlands te gaan uitzenden. Foto: KN - Jan Peeters

Het Nederlandse taalgebied krijgt er een nieuwe televisiezender bij: EWTN, een katholieke televisiezender van Amerikaanse bodem, krijgt een Nederlandse tak. Die wil in eerste instantie via internet gaan uitzenden.

Pater Elias Leyds, voormalig programmadirecteur van Radio Maria Nederland en voormalig columnist van Katholiek Nieuwsblad, wil het project op korte termijn van de grond gaan krijgen.

‘Leer en schoonheid Kerk laten zien’

Op 24 december lanceerde hij een website. Daarop staat dat EWTN wereldwijd “is toegewijd aan het onderwijzen van de waarheid zoals omschreven in het Magisterium van de Rooms Katholieke Kerk”.

“In overeenstemming met de pauselijke oproep tot nieuwe evangelisatie is de missie van EWTN om de leringen en de schoonheid van de katholieke Kerk te laten zien en om mensen te helpen groeien in hun liefde en begrip van God en zijn oneindige barmhartigheid.”

‘Nog heel pril’

“Het is allemaal nog heel pril”, legt pater Elias uit. “Er is een enthousiast vierkoppig bestuur en ik ben begonnen met het produceren van programma’s. We hebben nog geen locatie voor een studio en zijn op zoek naar vrijwilligers die programma’s vanuit het wereldwijde netwerk kunnen vertalen.”

Het is de bedoeling dit eerste kwartaal van 2020 al te starten met uitzenden.

‘Uitzenden via internet’

“We zullen uitzenden via internet. Misschien op den duur ook via kabeltelevisie, dat weet ik nu nog niet. We staan echt aan het begin. Mijn uitgangspunt op dit moment is dat het zo onafhankelijk en goedkoop mogelijk moet zijn. We willen ons zo min mogelijk laten binden. Dan kom je al snel uit op het internet, waar alles kan.”

Vertrouwen op de Voorzienigheid

Het ontbreekt hem nu nog ongeveer aan alles, vertelt hij. “We mogen het logo en de programma’s vanuit EWTN voeren, maar krijgen helaas geen geldelijke steun.” Het nieuwe station wil klein beginnen en vertrouwen op de Voorzienigheid, aldus de pater.