fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Katholieken rondom Baudet: ‘Thierry kan het debat flink opschudden’

KN Redactie 14 juni 2019
image
Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet is populair, ook onder een deel van de katholieken. Foto: Werry Crone - Hollandse Hoogte

De opmars van Forum voor Democratie lijkt niet te stuiten. Ook praktiserend katholieken zijn gecharmeerd van de partij van Thierry Baudet. Wat trekt hen aan en wat staat hun juist tegen?

Katholiek Nieuwsblad sprak met een ex-lid, een ‘slapend’ lid en met een lid dat zichzelf expliciet “geen FvD’er” noemt.

Lid: ‘Misschien kan Forum het systeem openbreken’

Die laatste, Erik van Goor, stelt: “Ik weet niet waar de partij naartoe gaat, maar vind wel dat het systeem opengebroken moet worden. De PVV bleek daartoe niet in staat. Misschien Forum wel.”

Van Goor noemt zichzelf “geen partijganger”, maar stemt op een kandidaat die hij vertrouwt. “Ik geloof niet zo in de invloed van een stem. Ik denk dat deelname aan het maatschappelijk debat, zoals Forum dat doet, meer uithaalt.”

Zijn lidmaatschap moet ook in dat licht worden gezien. “Thierry kan het debat flink opschudden. Dat is me wel 25 euro waard.”

“Thierry cirkelt om het christendom heen. Ik denk niet dat hij de ware oorsprong erkent van wat hij wil behouden”
- Zlata Brouwer, 'slapend lid' Forum voor Democratie

‘Slapend’ lid: ‘Forum wil onze cultuur bewaren’

‘Slapend lid’ Zlata Brouwer werd aangesproken door Baudets kritiek op “het partijkartel”. “De democratie werkt niet goed, dat zie je om je heen.”

En hoewel FvD “geen christelijke partij is, is ze in mijn ogen de enige die de cultuur, onze democratie, wil bewaren voor de volgende generaties”.

Dat wil niet zeggen dat ze het met alle partijstandpunten eens is. “Thierry cirkelt om het christendom heen. Ik denk niet dat hij de ware oorsprong erkent van wat hij wil behouden. Ik hoop dat hij dat ooit gaat zien. Je hoeft alleen maar de geschiedenisboeken te openen om te zien dat het monogame huwelijk en het gezin essentieel zijn voor alle dingen die cultureel zijn ontstaan.”

“Thierry is niet echt een politicus, maar iemand die boeken heeft geschreven”
- Michiel Hemminga, ex-lid Forum voor Democratie

Ex-lid: ‘Hopelijk komt Forum tot betere inzichten’

Ook voor Michiel Hemminga was de kritiek op “het partijkartel” deel van de aantrekkingskracht van Forum voor Democratie.

In die aantrekkingskracht op gelovige mensen speelt volgens Hemmiga mee “dat Thierry niet echt een politicus is, maar iemand die boeken heeft geschreven. Hij heeft nagedacht over de toekomst van dit land en heeft er grote plannen voor. In die zin lijkt hij op wijlen Pim Fortuyn. Hij komt van buitenaf in een bestel dat vastgeroest zit”.

Hemminga is ex-lid. Breekpunt was een FvD-plan, waarin stond dat gelovige mensen zouden moeten onderschrijven dat de wet altijd boven hun religieuze overtuiging gaat. “Dat kan voor mij als christen niet.”

Ook zijn huidige werk bij burgerorganisatie CitizenGO staat lidmaatschap van een partij in de weg. “Dus ik zal niet zo snel weer lid worden. Toch hoop ik dat FvD als partij tot een beter inzicht kan komen wat ethiek en religie betreft.”

Lees het hele verhaal over katholieken en Forum voor Democratie deze week in Katholiek Nieuwsblad.