fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Keijzer (CDA) en Van der Staaij (SGP): ‘kabinet, bescherm christenen in azc’s’

KN Redactie 12 mei 2016
image
Een asielzoekerscentrum in het noorden van Duitsland. (Foto: AP)

Tweede Kamerleden Mona Keijzer (CDA) en Kees van der Staaij (SGP) willen dat het kabinet “gevluchte christenen in Nederland beschermt en ondersteunt”.

Keijzer en Van der Staaij hebben donderdag schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie over de veiligheidssituatie van gevluchte christenen in asielzoekerscentra (azc’s) in Nederland en Duitsland.

Bedreigingen

Stichting Gave, die kerkelijk werk doet onder vluchtelingen in Nederland, kreeg het afgelopen half jaar zo’n dertig meldingen van christenen die zich onveilig voelen in azc’s.

Eén keer per maand is de bedreiging zelfs zo ernstig dat betrokkene weg wil uit het azc.

Volgens de stichting Gave komen bedreigingen van christenen in Nederlandse azc’s naar verwachting relatief gezien op even grote schaal voor als in Duitsland.

Dat zei een woordvoerder van de stichting woensdag naar aanleiding van cijfers die maandag naar buiten kwamen van de Duitse tak van Open Doors, meldt Reformatorisch Dagblad.

‘Klimaat van angst en paniek’

Duizenden uit Syrië en Irak gevluchte christenen staan in Duitse asielzoekerscentra bloot aan geweld en bedreiging, meldde de Duitse krant Frankfurter Allgemeine maandag op basis van cijfers van de Duitse tak van Open Doors.

Volgens Open Doors heerst er onder christenen in Duitse azc’s een “klimaat van angst en paniek”.

Volgens Keijzer en Van der Staaij ligt het aantal incidenten waarschijnlijk “nog hoger dan bekend omdat men bang is om dit te melden”.

Keijzer en Van der Staaij willen dat het kabinet, “samen met de Duitsers, actie onderneemt om christenen in asielzoekerscentra te beschermen”.

‘Dader verspeelt recht op asiel’

“Als christenen hier naartoe vluchten en hier nota bene wéér te maken krijgen met geweld en bedreigingen, dan moet de overheid pal voor deze mensen gaan staan. Concreet: hen veiligheid bieden en de daders duidelijk laten voelen dat dit niet getolereerd wordt. Wie daarna alsnog de fout in gaat, verspeelt wat mij betreft zijn of haar recht op asiel”, aldus Van der Staaij.

Vragen

Keijzer en Van der Staaij willen van staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie antwoorden op de volgende vragen:

1. Bent u bekend met het bericht ‘Gave: ook christenen in Nederlandse azc’s bedreigd’?

2. Wat is uw reactie op de stelling van Stichting Gave dat bedreigingen van christen relatief gezien op even grote schaal voorkomen als in Duitsland? Heeft u contact met de Duitse autoriteiten over de aanpak om deze problematiek te bestrijden?

3. Kunt u aangeven welke inspanningen u heeft verricht om de meldingsbereidheidheid te vergroten en drempels voor het doen van aangifte te verlagen?

4. Wat is uw reactie op de constatering dat de verschillen tussen opvanglocaties groot zijn? Hoe waarborgt u dat het niveau van bescherming en ondersteuning van deze asielzoekers op alle locaties van hoog niveau is?

5. Kunt u aangeven in hoeverre het voorlichtingsmateriaal van Stichting Gave inmiddels op alle locaties gebruikt wordt?

6. Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor het algemeen overleg vreemdelingenbeleid op 26 mei?