fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Keniaanse bisschoppen tegen sluiting grootste vluchtelingenkamp ter wereld

KN Redactie 7 juni 2016
image
Archiefbeeld van een Somalisch vluchtelingetje in het bij Dabaab gelegen grootste vluchtelingenkamp ter wereld. (Foto: AP)

De Keniaanse bisschoppen vinden de aangekondigde sluiting van Dadaab, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, illegaal.

Met de sluiting en het geplande gedwongen terugsturen van vluchtelingen gaat Kenia mogelijk in tegen internationaal recht en de eigen grondwet, zei woordvoerder David Omwoyo maandag tegen nieuwsdienst KNA.

Aanslagen universiteit Garissa

In de afgelopen weken bevestigde de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken, Joseph Nkaissery, dat men het kamp in het oosten van Kenia tot november wil sluiten.

De regering rechtvaardigt de stap met een verwijzing naar toenemend terreurgevaar. Ten minste twee van de daders van de aanslagen op de universiteit van Garissa in 2015 zouden volgens haar in het kamp gerekruteerd zijn.

‘Algemeen welzijn’

Mensenrechtenactivisten hebben de regeringsplannen veroordeeld. Volgens hen brengen die het leven van de ongeveer zeshonderdduizend bewoners in gevaar.

“Iedere vorm van onvrijwillige terugkeer baart de katholieke Kerk en de bisschoppen zorgen”, zei Omwoyo. Het grens- en migratiebeleid moet gestuurd worden door “zorgen om het algemeen welzijn, genade en gerechtigheid”.

‘Humaan antwoord’

De bisschoppen verwachten van de regering een “humaan antwoord” zoals dat voorzien wordt in zowel de Keniaanse grondwet als het VN-vluchtelingenverdrag, aldus Omwoyo.

Asielzoekers hebben volgens de woordvoerder in Kenia recht op basale verzorging enop bescherming, totdat er een duurzame oplossing gevonden is. Dat omvat ook een complete vrede in het land van herkomst of vrijwillige overbrenging naar een derde land. (KNA)