<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kerk Burkina Faso vraagt om buitenlandse hulp: ‘Anders wordt de christelijke aanwezigheid geëlimineerd’

Catholic News Service 6 augustus 2019
image
Een ontheemde christelijke vrouw bidt bij een Lourdesgrot in de Burkinese stad Kaya. Foto: CNS Photo – Anne Mimault, Reuters

De Kerk in Burkina Faso heeft de internationale gemeenschap opgeroepen iets te doen tegen het geweld tegen christenen in het land. Gebeurt er niets, dan “wordt de christelijke aanwezigheid geëlimineerd”.

Dit zegt bisschop Laurent Dabire, voorzitter van de bisschoppenconferentie van Burkina Faso en Niger in een interview met hulporganisatie Kerk in Nood.

Jihadisten ‘beter bewapend’ dan regeringstroepen

“Als de wereld niets blijft doen, zal het resultaat de eliminatie van de christelijke aanwezigheid zijn”, aldus de bisschop.

Volgens mgr. Dabire hebben de christenen in Burkina Faso te kampen met vanuit het buitenland gesteunde jihadistische groepen die “beter bewapend en uitgerust” zijn dan het regeringstroepen.

Bisschop: sinds januari twintig christenen vermoord

“Ze zijn langzaam maar zeker het binnenland van ons land ingetrokken, terwijl ze het leger, burgerlijke structuren en het volk aanvallen. Vandaag lijken christenen hun voornaamste doelwit te zijn. Ik geloof dat ze een interreligieus conflict proberen uit te lokken.”

Sinds januari zijn volgens de bisschop twintig christenen vermoord in niet uitgelokte aanvallen, onder meer in de noordelijke plaatsen Dabo, Singa en Toulfè.

Vermoord ‘omdat zij christenen waren’

Op 27 juni, vertelde bisschop Dabire, werden inwoners van het dorp Beni door gewapende mannen gedwongen met het gezicht naar beneden op de grond te gaan liggen.

Vier van de dorpelingen bleken kruisen te dragen. Zij werden vermoord “omdat zij christenen waren”, aldus mgr. Dabire. “Nadat ze hen vermoord hadden, waarschuwden de islamisten de andere dorpelingen dat ook zij vermoord zouden worden als ze zich niet tot de islam bekeren.”

“De onveiligheid groeit voortdurend en heeft ons gedwongen onze pastorale activiteiten te verminderen. Het is nu te gevaarlijk om naar sommige plekken te gaan, en ik ben gedwongen geweest twee parochies te sluiten.”

Akkoord Burkina Faso en Vaticaan

Ongeveer 20 procent van de 16,5 miljoen Burkinezen is katholiek. De regering sloot op 12 juli een akkoord met het Vaticaan.

Daarin werd de wettelijke positie van de Kerk gegarandeerd, en kwam men overeen samen te werken “voor het morele, geestelijke en materiële welzijn van de menselijke persoon en voor de bevordering van het algemeen welzijn”.

Christelijke kerken zijn al sinds eind 2014, toen president Blaise Compaore werd afgezet, doelwit van jihadistische groepen, vooral in het overwegend islamitische noorden van Burkina Faso.

‘Oorlog verklaard aan Jezus Christus’

De Burkinese bisschop Théophile Nare zei onlangs in Katholiek Nieuwsblad dat de christenen in het noorden van Burkina Faso “nooit eerder” te maken hebben gehad met het soort geweld dat hun streek de laatste maanden teistert.

Er speelt zich volgens hem niet alleen “een oorlog tegen christenen” af, er is sprake van “een oorlog die aan Jezus Christus is verklaard”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.