<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

Kardinaal De Kesel: ‘Duidelijk signaal gegeven’ met voorstellen homopastoraat

Peter Doorakkers 8 mei 2023
image
Kardinaal Jozef De Kesel met van links naar rechts de interviewsters Katelijne Verhelst, Laura Vannotten en Stacey Osei. Foto: Geert De Kerpel

In een interview met weekblad Tertio spreekt kardinaal Jozef De Kesel onder meer over de positie van vrouwen en jongeren in de Kerk, en hoe de Kerk omgaat met homoseksuelen.

Op dat laatste punt “hebben we een duidelijk signaal gegeven”, zegt hij, verwijzend naar de vorig jaar gelanceerde progressieve voorstellen rond pastoraat voor deze groep.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Die omvatten onder meer de aanstelling van een medewerker in elk bisdom die deze pastorale zorg op zich neemt. Ook werd een controversiële zegenbede voor homostellen voorgesteld, die in het huidige interview overigens niet genoemd wordt.

‘Duidelijk signaal’

Gelovigen uit de homogemeenschap “weten dat ze niet uitgesloten en veroordeeld zijn. Er moet nog veel werk geleverd worden, maar we hebben toch een duidelijk signaal gegeven voor de hele kerkgemeenschap”.

Het interview werd gehouden door drie jonge vrouwelijke journalisten, in het kader van een jongereneditie van Tertio.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Gevraagd naar de rol en invloed van vrouwen in de Kerk, zegt De Kesel onder meer dat hij “geen tegenindicaties” ziet om vrouwen toe te laten “tot het diakenambt”. Wel merkt hij op dat de rol van de vrouw “niet alleen maar gereduceerd mag worden tot de vraag of ze een of andere wijding kan ontvangen”.

“Waarom zouden we in onze pluralistische samenleving geen christen meer mogen zijn? ‘Ik ben gelovig maar…’ Er komt vaak een relativerend zinnetje na. Dat zou niet nodig mogen zijn”
- Kardinaal Jozef De Kesel

Hij ziet vooruitgang: zo benoemde de paus de afgelopen jaren een aantal vrouwen op hoge posities in het Vaticaan.

“Voor mij gaat het vooral over bekwaamheid”, zegt De Kesel. “Een vrouw een verantwoordelijke functie geven alleen omdat ze vrouw is, heeft niet wil zin.” Aanstellingen moeten gebaseerd zijn op competenties “en die zijn bij vrouwen even groot als bij mannen”.

Een zekere gêne

Bij jongeren én volwassenen bemerkt de kardinaal “een zekere gene om zich als christen te outen”. Hij pleit voor vrijplaatsen voor jongeren waar ze elkaar kunnen ontmoeten en “waar ze niet beschaamd zijn om christen of zoekende te zijn”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Waarom zouden we in onze pluralistische samenleving die steeds oproept tot eerbied voor elkaar, geen christen meer mogen zijn? ‘Ik ben gelovig maar…’ Er komt vaak een relativerend zinnetje na. Dat zou niet nodig mogen zijn. We moeten evolueren naar een samenleving waarin niet alle verschillen worden weggeduwd, maar die juist rijkdom vindt in de verschillen met elkaar.”

Het hele interview is hier te lezen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.