<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

Nieuwe directeur Vlaams jongerenpastoraal: ‘We willen tochtgenoot voor jongeren zijn’

Luuk van den Einden 10 november 2022
image
Sinds eind augustus is Sofi Van Ussel de nieuwe directeur van de IJD, de jongerendienst van de Vlaamse Kerk. In haar eerste maanden heeft ze veel geluisterd naar jongeren en een grote behoefte aan zingeving ontdekt. Foto: Sofi Van Ussel

Na twee maanden directeurschap van de jongerendienst van de Kerk in Vlaanderen ziet Sofi Van Ussel dat er veel zinzoekers onder jongeren zijn. Dat vraagt om een Kerk die “eerlijk en oprecht” met hen op weg gaat.

Sinds ze op 22 augustus directeur werd van de IJD, de dienst voor jongerenpastoraal binnen de Vlaamse Kerk, heeft Sofi Van Ussel vooral veel naar jongeren geluisterd, legt ze uit. Op die manier kwam ze erachter dat veel Vlaamse jongeren zich bezighouden met de zin van het leven: maar liefst 64 procent geeft aan zinzoekend of gelovig te zijn.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De kersverse directeur zegt zich “bevestigd” te voelen in haar keuze om voor het jongerenpastoraat te gaan werken, “omdat ik duidelijk de nood en het belang ervan zie.” Volgens Van Ussel verdwijnen religie en zingeving steeds meer in de privésfeer, terwijl een enorme groep jongeren juist veel behoefte heeft aan meer maatschappelijke aandacht voor die onderwerpen. “Jongeren hebben veel levensvragen en onzekerheden, ze zoeken uit wie ze zijn”, aldus Van Ussel. “Sommigen zijn daarin al ver, anderen nog heel zoekend.”

Authentiek zijn

Werk aan de winkel voor de IJD en de Kerk dus. Van Ussel denkt dat de katholieke Kerk meer naar buiten moet treden met haar boodschap om jongeren te bereiken. Een begrijpelijke boodschap uitdragen is daarin volgens haar de sleutel: “Iedereen kan zich iets voorstellen bij yoga, maar wij hebben een rijke traditie die daar gerust naast mag staan.”

Van Ussel vindt het belangrijk dat jongeren op een “veilige” manier in gesprek kunnen over zingevingsvragen. “Dat vraagt om mensen die eerlijk en oprecht met hen op weg gaan”, legt ze uit. “Je moet authentiek zijn, getuigen zonder er doekjes om te winden.”

Daarnaast hoopt ze dat jongeren meer verantwoordelijkheid binnen de Kerk en de samenleving krijgen. “We willen tochtgenoot zijn voor jongeren om hun roeping te vinden, om hun plaats in de Kerk te ontdekken”, zegt ze. “Hoe kunnen we jongeren leidend laten zijn in de samenleving, hen meer verantwoordelijk laten zijn voor de noden in de samenleving?”

‘Een groot feest’

Als IJD-directeur draagt Van Ussel ook verantwoordelijkheid voor de organisatie van het programma rondom de Wereldjongerendagen die in augustus in Lissabon plaatsvinden. Waar in Nederland de reizen naar Portugal per bisdom georganiseerd zijn, bieden de Vlaamse bisdommen samen meerdere trajecten aan. “We willen jongeren begeleiden bij het maken van een keuze die bij hun behoeften past”, legt Van Ussel uit. “Daarna kunnen ze in hun lokale gemeenschap een getuige zijn en hun energie inzetten.”

“Jongeren denken steeds globaler, daar kunnen we van leren.”
- Sofi Van Ussel

De WJD in Portugal is het eerste echt grote katholieke evenement sinds de coronacrisis. “Door corona is een gemis aan samenzijn en verbondenheid ontstaan”, ziet Van Ussel. “Er is groot verlangen naar het leven vieren en met elkaar in dialoog gaan.”

De Wereldjongerendagen zijn voor haar geslaagd als ze daarna blijven voortleven. De voorbereiding richt zich dan ook niet alleen op de weg ernaartoe: voor, tijdens en na zijn één weg. “De WJD zijn een groot feest en de ontmoeting met andere culturen en met de wereldkerk is verrijkend”, zegt Van Ussel, maar volgens haar moeten de Wereldjongerendagen meer zijn dan alleen een feest. “De wereld staat op allerlei fronten in brand, de WJD kunnen daarin verandering brengen.”

Over de grens

Uitwisseling van culturen hoeft niet perse op wereldschaal: Van Ussel ziet ook veel kansen tot nauwere samenwerking op het gebied van jongerenpastoraat tussen Vlaanderen en Nederland. “De geloofsbeleving is in Vlaanderen echt anders dan in Nederland”, zegt ze. “Uitwisseling daarvan kan verrijkend zijn. Jongeren denken steeds globaler, daar kunnen we van leren.”

https://www.kn.nl/donaties/

Op een paar vlakken bestaat al samenwerking; zo gaan Nederlandse jongeren mee met de Vlaamse organisatie naar de gezamenlijke Taizé-ontmoeting tussen Kerst en Nieuwjaar. Maar Van Ussel droomt graag nog wat groter: bijvoorbeeld samen optrekken rond de diocesane Wereldjongerendag die jaarlijks op 20 november gevierd wordt. “Ik zou een mini-WJD willen tussen Vlaanderen en Nederland, om elkaar te ondersteunen en te bemoedigen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.