Het grootseminarie Rolduc, de priesteropleiding van het bisdom Roermond, bestaat vijftig jaar. Dit werd gevierd op maandag met de jaarlijkse Dies Natalis. Eregast was kardinaal Wim Eijk, die zelf op het seminarie werd opgeleid en er ook lange tijd docent was.
Het jubileum werd onder meer gevierd met een eucharistieviering, een feestrede, de onthulling van een schilderij en de presentatie van een boek. Zo’n tweehonderd gasten waren daarbij aanwezig.
Naast vele oud-studenten namen ook negen bisschoppen deel aan de feestelijkheden, onder wie de huidige bisschop van Roermond, Ron van den Hout, en de pauselijke nuntius, mgr. Tschang in-Nam. Eijk prees in zijn openingswoord de toenmalige bisschop Jo Gijsen, die in 1974 tegen de tijdgeest in een nieuw seminarie oprichtte.
De afgelopen vijftig jaar werden er meer dan 250 priesters aan het seminarie opgeleid. Niet alleen voor het bisdom Roermond, maar ook voor andere bisdommen. Na de Mis verzorgde Eijk ook een feestrede. Daarin beschreef hij hoe Nederland sinds de jaren veertig van de vorige eeuw in snel tempo is geseculariseerd.
Desondanks ziet de kardinaal lichtpuntjes in parochies waar jongeren nieuwe interesse tonen in Kerk en geloof. De kardinaal sprak van een “creatieve minderheid” die volgens hem in de toekomst het verschil kan maken. “De Kerk wordt kleiner, maar dat is geen reden om de handdoek in de ring te gooien”, sprak de kardinaal.
Tijdens het jubileum werd een boek over 50 jaar grootseminarie gepresenteerd en een nieuw schilderij van de eind vorig jaar overleden bisschop Harrie Smeets van Roermond onthuld:
Rector Lambert Hendriks blikt terug op een “fantastische dag”. Volgens Hendriks heeft de priesteropleiding in de afgelopen vijftig jaar veel aandacht besteed aan het opleiden van studenten, “in trouw en liefde aan de Kerk”. Rolduc heeft als doel gehad om toekomstige priesters te vormen die sterk in hun geloof stonden en ook vanuit wetenschappelijk perspectief voldoende onderlegd werden, aldus de rector.
Voor de samenstelling van het studieprogramma werden internationaal befaamde theologen aangetrokken, onder wie de Zwitser Hans Urs von Balthasar en de Duitse professor Jozef Ratzinger, de latere paus Benedictus XVI. Hij bezocht Rolduc in 1981, toen hij als kardinaal in Rome werkte.
Tussen 1974 en 2024 werden er zo’n 250 priesters opgeleid in Rolduc, van wie er zeven tot bisschop zijn gewijd en één ook tot kardinaal is benoemd. In het studiejaar 1988-1989 telde de opleiding 89 studenten, het hoogste aantal ooit. Momenteel worden er aan het grootseminarie vierentwintig studenten opgeleid, van wie er tien in Rolduc wonen en tien studenten verbonden zijn aan de Neocatechumenale Weg. Zij wonen in Cadier en Keer en komen dagelijks naar Rolduc om daar het studieprogramma te volgen. Daarnaast worden vier diakens komend jaar tot priester gewijd. |
“Rolduc heeft zo zijn uitstraling in Nederland”, zegt Hendriks. Maar “een seminarie is geen doel op zichzelf”, relativeert hij. “Het gaat erom dat er plekken zijn waar mensen goed worden opgeleid. Ik denk dat Rolduc daar een mooie rol in kan blijven spelen.”
Sinds enige jaren trekt het seminarie ook buitenlandse priesterstudenten aan. De studenten komen uit Azië en via het Redemptoris Mater-seminarie van het Neocatechumenaat in Cadier en Keer. Het beleid werd ingezet door emeritus-bisschop Frans Wiertz.
“De Kerk wordt kleiner, maar dat is geen reden om de handdoek in de ring te gooien”Tweet dit!
- Kardinaal Wim Eijk
“We hebben het geluk dat we niet alleen maar afhankelijk zijn van mensen uit Nederland die zich geroepen weten”, zegt Hendriks. “Het doel van deze priesterstudenten of priesters uit het buitenland is om in onze streek het geloof weer levend en vruchtbaar te maken.”
“Maar we moeten ook focus blijven houden op het stimuleren van roepingen in eigen land. In principe roept God mensen in hun eigen gemeenschap”, zegt Hendriks. “Dat moeten we niet uit het oog verliezen.”
Terugblikkend op de afgelopen vijftig jaar zijn er genoeg redenen om dankbaar te zijn voor Rolduc, zegt Hendriks. Een van de hoogtepunten vond hij de inzet van priesterstudenten tijdens de coronatijd. Ze hielpen mee met het schoonmaken van ambulances voor de GGD.
“Er zijn natuurlijk ook vele andere hoogtepunten te noemen”, benadrukt de rector. “Anderzijds ben je als priesteropleiding niet zo bezig met het zoeken naar een hoogtepunt. Het gaat erom dat je mensen voorbereidt op een taak, juist in een hele moeilijke tijd. En dat je groeit in je eigen geloof.”
“Vijftig jaar is eigenlijk een belachelijk kort jubileum voor de Kerk”, weet Hendriks. “Zeker aangezien het seminarie is gehuisvest in een abdij die al bijna duizend jaar bestaat. Tegelijkertijd is er het besef dat dit seminarie iets bijzonders is voor de Kerk in Nederland.”
Dat heeft volgens de rector ook te maken met het feit dat mgr. Gijsen het seminarie oprichtte in een tijd dat niemand erop zat te wachten. “Dat maakt dat je een bijzondere geschiedenis hebt. Natuurlijk is niet altijd alles goed gegaan. Maar het zijn vijftig mooie jaren geweest.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.