Kardinaal Wim Eijk komt met een nieuw beleidsplan waarmee hij de viering van de Eucharistie een centrale plek wil geven in zijn bisdom. Met het plan komt er stapsgewijs binnen vijf jaar een einde aan woord- en communievieringen in het weekend.
De kardinaal wil met het beleidsplan Blijft dit doen om mij te gedenken bevorderen dat gelovigen zoveel mogelijk deelnemen aan Eucharistievieringen, zegt hij deze week in Katholiek Nieuwsblad.
In alle parochies in het aartsbisdom Utrecht dienen woord- en communievieringen tussen 2023 en 207 “geleidelijk te worden verminderd en uiteindelijk te worden beëindigd”, zo staat in het plan.
Dat voornemen geldt uitsluitend voor het weekend: doordeweeks blijven woord- en communievieringen in verzorgingshuizen nog mogelijk.
Het beleidsplan is donderdag naar alle parochies verstuurd. Het biedt onder meer enkele suggesties om de deelname van gelovigen aan de Mis zoveel mogelijk te bevorderen.
Zo kunnen parochies volgens het bisdom overwegen om parochianen te stimuleren naar een Mis in een naburige kerk te gaan, wanneer er in de eigen woonplaats geen is. Het bisdom nodigt hen uit om verder te kijken dan “de grenzen van de eigen lokale geloofsgemeenschap”.
Eijk zegt in gesprek met KN dat het beleid “niet uit de lucht komt vallen”: “We nemen er vijf jaar voor, er is goed over nagedacht. Dat het aantal woord- en communievieringen geleidelijk wordt verminderd, is al aangekondigd in 2019.”
In dat jaar schreef Eijk een pastorale brief over de Eucharistie, die hij tot “het kloppend hart van de geloofsgemeenschap” wil maken. Hij signaleerde destijds dat in het aartsbisdom woord- en communievieringen sinds de jaren zeventig een steeds grotere rol waren gaan spelen.
De uitzondering was op veel plaatsen regel geworden, aldus de kardinaal. Hij betreurde het dat veel gelovigen daardoor “niet of nauwelijks” het wezenlijke verschil kennen tussen een Eucharistieviering en een woord- en communieviering.
“In een woord- en communieviering ontvang je alleen maar de vrucht van de Eucharistieviering, de hostie”, zegt Eijk nu. “Het meemaken van een Eucharistieviering overstijgt dit. Het is essentieel voor je leven als christen.”
Eijk zegt desgevraagd dat het beleidsplan niet zal leiden tot ontslag van pastoraal werkers. Velen van hen zijn volgens hem momenteel niet meer actief op het gebied van de liturgie. “We hebben ontzettend veel waardering voor deze mensen en voor wat ze allemaal hebben gedaan”, aldus de kardinaal.
Lees het hele interview met kardinaal Wim Eijk in KN van deze week.