<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Bernardus Peeters ontvangt onderscheiding bij afscheid als KNR-bestuurder

Luuk van den Einden 30 september 2022
image
Bernardus Peeters ontvangt de H. Johannes Evangelispenning uit handen van bisschop Gerard de Korte, als dank voor vijf jaar inzet als KNR-voorzitter. Foto: KNR

Voormalig KNR-voorzitter Bernardus Peeters heeft de H. Johannes-Evangelistpenning ontvangen voor zijn verdiensten voor religieuzen in Nederland. “Ik laat de KNR met een gerust gevoel achter.”

Tijdens de Algemene Vergadering van de KNR (Konferentie Nederlandse Religieuzen) op 29 september nam voormalig voorzitter Bernardus Peeters officieel afscheid van het bestuur van de KNR. In februari is hij generaal abt van alle trappisten wereldwijd geworden. Hij legde zijn bestuursfunctie neer om zich in Rome aan zijn nieuwe taak te wijden. Pater Mark-Robin Hoogland volgde hem op als voorzitter.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Als erkenning voor zijn vijf jaar voorzitterschap ontving Peeters de H. Johannes-Evangelistpenning uit handen van bisschop Gerard de Korte. Hij kreeg de penning vanwege zijn grote inzet voor religieuzen in het bisdom Den Bosch en in Nederland. Peeters was tijdens zijn KNR-voorzitterschap namelijk ook abt van de in Berkel-Enschot gelegen abdij Koningshoeven. Deze penning is een onderscheiding voor wie zich heeft ingezet voor de Kerk in het bisdom.

Verbeterde band

Bisschop de Korte dankte hem voor al zijn inzet en de wijze waarop hij zorgde voor verbinding. Volgens de bisschop is onder zijn voorzitterschap de band tussen bisschoppen en religieuzen verder verbeterd.

“Het voelde als een grote blijk van waardering”, zegt Peeters over het ontvangen van de onderscheiding. Hoewel er volgens hem een “tijd van polarisatie” is geweest, “heb ik samen met de bisschoppen op tal van initiatieven samen mogen werken en is de relatie wezenlijk verbeterd.” Hij noemt daarbij onder andere de gezamenlijke aanpak van misbruik, het bevorderen van roepingen en samenwerking op het gebied van duurzaamheid binnen de Laudato Si-alliantie.

“Ik ben dankbaar dat er een betere samenwerking en verstandhouding is, aangezien we vandaag de dag de luxe niet meer kunnen hebben voor verdeeldheid”, legt Peeters uit. “Alleen samen is er een toekomst voor de Kerk in Nederland.”

‘Geweldige leerschool’

Peeters kijkt terug op zijn voorzitterschap als “een geweldige leerschool”. Hij heeft naar eigen zeggen veel mogen leren van de Nederlandse religieuzen: de ouderen hebben hem geïnspireerd met hun verhalen en volharding, de jongeren “hebben aanstekelijk enthousiasme”.

https://www.kn.nl/donaties/

Ook buitenlandse religieuzen en leken zijn leerzaam geweest, aldus Peeters. “Buitenlandse religieuzen hebben mij geleerd dat missie niet alleen geven is maar ook ontvangen”, zegt hij. De leken die zich door het religieuze leven laten inspireren, “inspireren op hun beurt de religieuzen om het charisma te blijven beleven en door te geven.”

“Het religieuze leven in Nederland mag dan klein worden, maar het is zeker niet dood of doods”, stelt de voormalige KNR-voorzitter. “Ik laat de KNR met een gerust gevoel achter en met dankbaarheid. Er is zoveel moois en ik ben trots dat ik dat van dichtbij heb mogen meemaken.”

Nieuw bestuurslid

De Algemene Vergadering van de KNR werd ook aangewend om een nieuw lid aan het bestuur toe te voegen. De keuze viel op zuster Emmanuele Sipkema. Zij is sinds achttien jaar priorin van het Sint Liobaklooster in Egmond-Binnen. In april werd ze tevens gekozen in het eerste Algemene Bestuur van de Europese Congregatie van Benedictinessen.

image
Zuster Emmanuele Sipkema is op de Algemene Vergadering toegetreden als nieuw bestuurslid van de KNR. Foto: KNR

Sipkema kon niet zelf bij de Algemene Vergadering zijn. Daarom stelde ze zich voor in een filmpje. “Door samen op te trekken als religieuzen kunnen we een waardevolle bijdrage leveren aan Kerk en samenleving, ” zei de zuster. “De toekomst van het religieuze leven en de KNR gaan mij aan het hart.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.