<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Bezinningscentrum vangt 100 Oekraïners op: ‘Mensen in nood niet aan de kant laten staan’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 22 maart 2022
image
Oekraïense vluchtelingen op 11 maart bij de grens met Polen. CNS Photo - Fabrizio Bensch, Reuters

Bezinningscentrum Emmaus in het Brabantse Helvoirt gaat per direct honderd Oekraïense vluchtelingen opvangen. Voor een periode van zes maanden zullen er in één van de drie vleugels voornamelijk vrouwen en kinderen wonen.

“Het was best een worsteling voor het bestuur”, vertelt Guido Vergouwen, bestuursvoorzitter van Emmaus. “We hebben met man en macht gewerkt om te herstellen van de Covid-periode en de boekingen stroomden binnen.” Toch besloot het bestuur vrij snel om te kiezen voor barmhartigheid.

Het initiatief kwam van zowel de gemeente Vught als vanuit Emmaus zelf, vertelt Vergouwen. “Toen we nadachten over onze kernactiviteit, kwamen we tot de conclusie dat we niet geloofwaardig zijn wanneer we mensen in nood aan de kant laten staan, om ons als christenen hier te bezinnen.”

‘We hadden niet anders verwacht’

Voor zestig tot zeventig groepen betekende deze beslissing dat de vierpersoonskamers met douche en wc niet meer beschikbaar zijn. “Tot dusverre ging iedereen die we belden akkoord met een omboeking. Soms een upgrade, soms een downgrade: een kamer met gedeelde douche en wc op de gang. Degenen voor wie dat lastig was, konden we externe oplossingen aanbieden.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Onder de groepen zit ook de gemeenschap Emmanuel die alle drie de vleugels had gereserveerd voor het Paastriduüm. Vergouwen vertelt hoe warm de reacties hierop waren. “Geen enkele gast zei ‘wat maak je me nou?’ De meesten zeiden eerder dat ze niet anders van ons verwacht hadden.”

Instap-klaar

De locatie is ‘instap-klaar’, wat een groot voordeel is voor de gemeente ten opzichte van bijvoorbeeld leegstaande kantoren of andere gebouwen, zegt Vergouwen. Het bezinningscentrum heeft eigen bossen en er zijn sport- en spelvelden. Verder heeft Emmaus een eet- en ontspanruimte. Voor de vluchtelingen komen er extra wasmachines en een strijkkamer en wellicht een internetkamer met gebruikte laptops of vaste computers ”voor contact met het thuisfront”. Ook komt er een aparte ruimte waar huisartsen spreekuur kunnen houden.

“Wij faciliteren de opvang, maar de gemeente reguleert de instroom van de vluchtelingen”, zegt Vergouwen, die benadrukt hoe “fantastisch de gemeente helpt met de voorbereidingen”.

“Wij staan open voor iedereen, niet alleen voor christenen. Uiteindelijk is het een werk van barmhartigheid, geen werk van selectie”
- Guido Vergouwen

Waar de vluchtelingen vandaan komen en wie het allemaal zijn, weet Vergouwen nog niet. Dat maakt ook niet uit, zegt hij. “Wij staan open voor iedereen, niet alleen voor christenen. Uiteindelijk is het een werk van barmhartigheid, geen werk van selectie.”

Ook weet hij niet hoeveel vergoeding het centrum voor de opvang krijgt. Toch vindt Vergouwen het “bestuurlijk verantwoord” om zonder financiële zekerheid vooraf de opvang bij Emmaus te organiseren. “Ook als we niets krijgen, doen we het. Deze mensen zijn in nood. We vertrouwen erop dat het goed komt.”

image
Bij bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt zullen de aankomende zes maanden honderd Oekraïense vluchtelingen verblijven. Foto: Bezinningscentrum Emmaus

Hij merkt hierbij op dat hij op kerkgerelateerde steunfondsen hebben toegezegd te helpen als er financieel moet worden bijgesprongen. Steunstichting Rabboeni is gestart met het inzamelen van geld voor de opvang van deze vluchtelingen.

De vluchtelingen zullen zes maanden in Helvoirt verblijven. Waar zij nadien zullen verblijven, is nog niet bekend. De eerste 26 mensen – veelal vrouwen en kinderen – zijn inmiddels gearriveerd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.