fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Bisschop Harrie Smeets krijgt vervolgbehandeling voor hersentumor

Selinde van Dijk-Kroesbergen 19 juli 2022
image
Bisschop Harrie Smeets tijdens een bedevaart naar Lourdes vorig jaar. Na zijn vakantie zal hij een tweede reeks van chemokuren krijgen. Foto: persdienst Roermond

Na twaalf chemokuren en drie bestralingen krijgt bisschop Harrie Smeets opnieuw een chemobehandeling, zo maakte het bisdom Roermond vorige week bekend. De ernstig zieke bisschop maakt het naar omstandigheden goed.

Eind mei van vorig jaar moest de bisschop met spoed naar het ziekenhuis vanwege een licht herseninfarct. Begin juli werd toen bekend gemaakt dat er tijdens vervolgonderzoek bij hem een hersentumor was ontdekt.

Behandeling

Een intensieve behandeling volgde, maar de artsen lieten toen al weten dat er niet op volledige genezing gerekend kan worden. Na een rustperiode is recentelijk een MRI-scan gemaakt. Aan de hand daarvan is besloten om de bisschop een tweede reeks van chemokuren te geven.

Inzet bisdom

Het bisdom meldt dat mgr. Smeets zich naar omstandigheden goed voelt. Zijn krachten zijn weliswaar afgenomen en hij moet veel rust houden, toch weerhoudt hem dat niet om zich voor het bisdom in te zetten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zo wijdde hij op 11 juni nog Miguel Estrada tot priester. Eind mei ging hij met jongeren in gesprek over de coronapandemie en geloof. Eind maart publiceerde de bisschop het boek Getuigen van de Verrijzenis waarin veertien verhalen van hem gebundeld zijn. Hij ging sprak hier uitvoerig over met Katholiek Nieuwsblad.

Vakantie

Voor aanvang van de nieuwe behandeling zal mgr. Smeets eerst naar Frankrijk gaan voor een korte vakantie. Daar zal hij de viering van het 200-jarig bestaan van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Crehen bijwonen. De zusters zijn het verleden op diverse plaatsen in Limburg actief geweest en hebben nog steeds een communiteit in Sittard.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.