<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Bisschop: laat je geloof meespreken in je keuzes als consument

KN Redactie 26 oktober 2021
image
Foto: Jon Tyson - unsplash.com

Christenen zouden hun geloof ook moeten laten meespreken in hun gedrag als consument, en daarin ecologisch verantwoorde keuzes moeten maken.

Dat zei mgr. Ron van den Hout zaterdag op de Friese kerkendag in het stadje Joure, een oecumenisch evenement waar ook de katholieke Kerk aan meedoet. De bisschop van Groningen-Leeuwarden gaf er een lezing over Kerk en klimaatverandering.

‘Kopen is een morele handeling’

In tegenstelling tot wat wel beweerd wordt, “kan de Kerk ook spreken over persoonlijke levensstijl”, zei Van den Hout.

“Want kopen is ook een morele handeling. Waar alleen technocratie en technische kennis overheerst, komen menselijke waarden over kwetsbaar leven in het gedrang. Dat is een gevolg van ‘scheefgegroeid antropocentrisme’.”

Er is iets mis

Een zogeheten ‘ecologische bekering’ is overigens niet alleen een opdracht voor christenen: iedere consument zou er werk van moeten maken.

“Als 40 procent van onze online bestellingen geretourneerd en vernietigd wordt, is er iets mis met onze economie.  Als wij binnen 10 minuten een bezorgdienst boodschappen laten brengen, terwijl de supermarkt om de hoek zit, is er ook iets mis met onze economie.”

Laudato si’

Van den Hout verwees in zijn toespraak naar de kerkelijke visie op de natuur en de mens, zoals die onder meer is neergelegd in Laudato si’, paus Franciscus’ encycliek over de omgang met de schepping.

Bron: bisdomgl.nl

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.