fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Bisschoppen schrappen avondmissen, ook met Kerstmis

KN Redactie 1 december 2021
image
Ook dit jaar zullen er geen kerstnachtmissen kunnen plaatsvinden, tenzij ze vóór 17:00 gevierd worden. De maatregel gaat per direct in. Foto: Kelly Sikkema - Unsplash

De Nederlandse bisschoppen hebben besloten dat alle vieringen na 17:00 per direct geschrapt moeten worden. Door deze aanscherping van de maatregelen zullen ook met Kerstmis geen avond- en nachtmissen mogelijk zijn.

“Het besluit om met Kerstmis na 17.00 uur geen publieke vieringen toe te staan gaat de bisschoppen zeer aan het hart”, schrijft de bisschoppenconferentie in een persbericht. Naast Missen mogen ook andere kerkelijke bijeenkomsten zoals catechesebijeenkomsten of parochiebestuursvergaderingen niet na vijf uur plaatsvinden, tenzij dat digitaal kan.

Massale beweging voorkomen

Dat betekent dat ook de avond- en nachtmissen rondom Kerstmis vervroegd moeten worden naar een tijdstip overdag. Volgens de bisschoppen wordt de maatregel genomen om te voorkomen dat kerken een bron van coronabesmettingen worden. Met hun besluit willen ze “een massale beweging van mensen die tegelijk naar de kerstnachtvieringen zouden gaan, voorkomen”, aldus het persbericht. Meerdere Missen op één avond vinden de bisschoppen geen optie, omdat daarmee het ventileren van kerkgebouwen in het gedrang komt.

Volgens Anna Kruse, woordvoerder van de Nederlandse bisschoppenconferentie, blijven de avond- en nachtmissen rond Kerstmis liturgisch nog steeds geldig wanneer ze eerder op de dag gevierd worden. “Ze blijven zeker geldig als kerstviering.” De bisschoppenconferentie verwacht volgens Kruse niet dat het effect van de maatregel teniet gedaan wordt door drukte in de kerken overdag: “Dan gelden er nog steeds allerlei maatregelen om te voorkomen dat kerken te vol zitten.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De bisschoppen erkennen dat hun besluit om een snelle omschakeling vraagt bij parochies, maar hopen dat de nieuwe maatregel zo mogelijk dit weekend al kan worden ingevoerd. De huidige regels rondom het dragen van een mondkapje en zang in de kerk blijven ongewijzigd. Ook blijven de basisregels op het gebied van hygiëne, ventilatie en thuisblijven bij klachten gehandhaafd.

Incasseringsvermogen

De bisschoppen lopen met hun besluit voor op de overheid, die pas tijdens de persconferentie op 14 december uitspraken zal doen over de maatregelen die rond de kerstdagen zullen gelden. Dat de bisschoppen dit besluit nu al nemen “heeft te maken met het feit dat de voorbereidingen voor de kerstnachtvieringen binnenkort starten of al gestart zijn”, schrijven ze op hun website.

In 2020 werden de avond- en nachtvieringen met Kerstmis ook al geschrapt. “De nieuwe maatregelen vragen van de parochies en alle gelovigen opnieuw om extra inzet, incasserings- en uithoudingsvermogen om toch samen zo goed mogelijk Advent en Kerstmis te kunnen vieren”, laat de bisschoppenconferentie weten. Ook spreken de bisschoppen hun “grote dankbaarheid en waardering uit voor al diegenen die zich daarvoor onvermoeibaar inzetten.”

Geen gemakkelijke tocht

Over het effect van de maatregel op kwetsbare groepen als eenzamen en ouderen, maar ook op mensen die overdag moeten werken, is zeker nagedacht, benadrukt Anna Kruse. “Wij denken dat mensen nu het meest kwetsbaar zijn als ze misschien corona oplopen. Daarom moedigen we parochies aan om vooral goed op hun parochianen te blijven letten.”

Ook de bisschoppen erkennen dat het besluit veel mensen zwaar zal vallen. “Zoals er in de dagen van Jezus’ geboorte voor Maria en Jozef moeilijkheden waren, is de weg naar Kerstmis ook dit jaar voor velen geen gemakkelijke tocht”, schrijven ze.