fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Bloemen voor de paus gezegend en wel onderweg naar Rome

Peter Doorakkers 12 april 2022
image
Bisschop Van den Hende zegent de bloemen die met Pasen op het Sint-Pietersplein in Rome te zien zullen zijn. Foto: ANP - Ramon Mangold

De Rotterdamse bisschop Hans van den Hende heeft vanmiddag in de Keukenhof in Lisse de bloemen gezegend die met Pasen het Sint-Pietersplein zullen opfleuren. De bloemen zijn inmiddels onderweg naar de Eeuwige Stad.

Dat meldt de Friezenkerk op haar twitteraccount. Dat is de kerk voor Nederlanders in Rome, die op een steenworp van het Sint-Pietersplein ligt. Dat er ook dit jaar Nederlandse bloemen op het plein te zien zijn, is te danken aan het bestuur van die kerk.

Doorstart

Aan de traditie dreigde even een einde te komen toen hoofdarrangeur Paul Deckers in januari aangaf te stoppen. Hij deed dit omdat te veel sponsoren van het jaarlijkse project waren afgehaakt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het bestuur van de Friezenkerk maakte daarop werk van een doorstart, die vorige week definitief werd.

In de persoon van Piet van der Burg is een nieuwe hoofdarrangeur gevonden. Hij zal belangeloos een team vrijwilligers leiden bij de opfleuring van het plein.

‘Belang Pasen onderstrepen’

Bisschop Van den Hende wees bij er volgens 023TV Online bij de zegening op dat Pasen “het grootste” christelijke feest is, en dat “de bloemenpracht” uit Nederland “het belang van het paasfeest zal onderstrepen”.

Paus Johannes Paulus II

Dat er Nederlandse bloemen te zien zijn als de paus zijn paaszegen ‘Urbi et Orbi’ uitspreekt, is een gebruik dat teruggaat tot het pontificaat van paus Johannes Paulus II.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het vond voor de eerste keer plaats in 1985, en zou eigenlijk eenmalig zijn, maar groeide al snel uit tot een jaarlijks gebeuren.

‘Bedankt voor die bloemen’

De Poolse paus maakte er ook een gewoonte van om aan het einde van zijn toespraak in het Nederlands zijn dankbaarheid te uiten, met het bekend geworden “Bedankt voor die bloemen”.

Gratis kennismaken met KN?

Deze week verschijnt de extra dikke paaseditie van Katholiek Nieuwsblad. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!