fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

CBS: aantal religieus betrokken Nederlanders blijft afnemen, katholieke daling het sterkst

Selinde van Dijk-Kroesbergen 22 december 2022
image
Volgens het CBS blijft de daling van het aantal religieus betrokken Nederlanders zich voortzetten. Inmiddels zegt 58 procent van de Nederlanders geen geloofsovertuiging aan te hangen. Foto: CNS - Toby Melville, Reuters

Opnieuw meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een stijging van het aantal niet-religieuze Nederlanders. Van alle religies of levensbeschouwelijke groeperingen daalde het aantal katholieken in 2021 het meest, hoewel dit nog steeds de grootste geloofsstroming binnen Nederland is.

Zo’n 58 procent van de Nederlanders van vijftien jaar en ouder hangt geen religie of geloofsovertuiging aan. Dit aantal was in 2010 nog minder dan de helft, 45 procent. In 2020 rekende 55 procent van de Nederlanders zich niet tot een religie of geloofsgroepering.

Dalende trend

Uit de vandaag gepubliceerde cijfers van het onderzoek Sociale samenhang en welzijn van het CBS blijkt vooral dat het aandeel katholieken is geslonken. Van de bijna 43 procent Nederlanders die zegt bij een religieuze of levensbeschouwelijke gemeenschap te horen is 18 procent katholiek. Hiermee zet de dalende trend zich voort. In 2010 was 27 procent katholiek. Dat nam tot 2020 af naar 20 procent en daalt nu dus verder.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook het aantal protestanten is afgenomen van 18 procent in 2010 naar 14 procent in 2021. Het aantal moslims en mensen die zeggen tot een andere levensbeschouwelijke groepering te horen is stabiel gebleven op respectievelijk 5 en 6 procent.

Verschillen

Vrouwen blijken net iets meer religieus betrokken dan mannen. Van de vrouwen rekende 45 procent zich in 2021 tot een religieuze groep, van de mannen 40 procent.

Verder meldt het CBS een groot verschil tussen leeftijdsgroepen. Van de jongvolwassenen (18- tot 25-jarigen) rekende zich 28 procent tot een religieuze stroming, tegenover 65 procent van de 75-plussers.

Terugloop kerkbezoek

Het CBS bevestigt verder wat onderzoeksbureau Kaski, onderdeel van de Radboud Universiteit in Nijmegen, in juli al meldde: het aantal katholieken dat in het weekend een kerk bezoekt loopt flink terug. Volgens die Kaski-cijfers gaan er nog maar een krappe 90.000 katholieken naar de kerk, terwijl dat er in 2019 nog 153.000 waren.

https://www.kn.nl/donaties/

Volgens het CBS bezochten er in 2010 nog 18 procent van de bevolking minstens eens per maand een kerk, dat cijfer liep in 2021 terug naar 13 procent.