fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Corona, ziek zijn en geloof: bisschop Smeets en jongeren openhartig in gesprek

Luuk van den Einden 31 mei 2022
image
Bisschop Smeets ging met enkele Limburgse jongeren in gesprek over corona en andere dingen. Helemaal rechts Petra Ritzen van Stichting Tijdig, die de jongeren en de bisschop met elkaar in contact heeft gebracht. Foto: bisdom Roermond

Bisschop Harrie Smeets van Roermond ging met jongeren in gesprek om te horen hoe zij de coronacrisis ervaren hebben. Het gesprek bleek wederzijds inspirerend: “De jongeren waren onder de indruk van hoe de bisschop in het geloof staat.”

Afgelopen vrijdag waren zes leden van The Breakfast Club, een jongerenorganisatie uit Sittard-Geleen, te gast in het bisschoppelijk paleis in Roermond. Bisschop Harrie Smeets wilde namelijk weten hoe jongeren de coronacrisis ervaren hebben. Dat leverde een open gesprek op waarin beide partijen erg geïnteresseerd waren in de ander, vertelt Petra Ritzen van Stichting Tijdig, die de jongeren en de bisschop met elkaar in contact heeft gebracht.

Meer balans

Het initiatief voor het gesprek kwam vanuit de bisschop. “Jongeren gaan de bisschop aan het hart”, zegt Ritzen. “Hij wilde weten hoe het met hen gaat na corona, hoe ze dat ervaren hebben. Wij vonden het een mooie combinatie om hem in contact te brengen met The Breakfast Club; omdat die groep veel culturele activiteiten organiseert, hebben zij veel last gehad van corona.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De jongeren deelden openhartig met de bisschop hoe ze tijdens de verschillende lockdowns op zichzelf aangewezen waren en hoe lastig het soms was om nergens naartoe te kunnen gaan. Maar de coronacrisis bleek ook positieve dingen gebracht te hebben: zo gaven ze aan meer balans in hun leven te hebben gevonden en meer diepgaande gesprekken met vrienden te hebben gevoerd. Daarnaast waren ze dankbaar voor wat wel mogelijk is.

Verrassende visie

Sinds juli 2021 is bekend dat bisschop Smeets lijdt aan een hersentumor en daar niet meer van geneest. Toch blijft hij zich inspannen om in contact te blijven met zijn bisdom. “Ondanks zijn ziekte heeft hij nog altijd veel interesse in de wereld om hem heen”, legt Ritzen uit. “Door het gesprek aan te gaan met de jongeren, gaf hij hen impliciet een voorbeeld mee: het is belangrijk om niet alleen bij jezelf betrokken te zijn, maar ook aandacht te geven aan anderen. Dat heeft de jongeren echt geraakt.”

De jongeren van The Breakfast Club zijn niet perse katholiek of anderszins kerkelijk betrokken. Dat maakte het voor de gesprekspartners extra interessant om te ontdekken hoe de ander in het leven staat. “De jongeren stelden bijvoorbeeld vragen over hoe de bisschop zijn ziekte ervaart vanuit zijn geloof”, vertelt Ritzen. “Ze waren onder de indruk van hoe hij in het geloof staat, dat was voor hen een verrassende visie.”

image
Het gesprek ging ook over het geloof en de manier waarop je naar het leven kijkt. "De bisschop drukte de jongeren op het hart dat ze iets moeten vinden dat hun leven betekenis geeft." Foto: Stichting Tijdig

De bisschop was op zijn beurt nieuwsgierig naar hoe de jongeren naar de toekomst kijken en wat ze van het leven verwachten. Zij lieten weten het vooral belangrijk te vinden om iets voor anderen te kunnen betekenen. “De bisschop drukte de jongeren op het hart dat ze iets moeten vinden dat hun leven betekenis geeft, zoals hij dat gevonden heeft in zijn priesterschap en episcopaat”, aldus Ritzen.

Vooroordelen

Stichting Tijdig is de opvolger van de Dienst Kerk en Samenleving van het bisdom Roermond en heeft het stimuleren van sociaal-maatschappelijke initiatieven als doel. Een van de taken van de stichting is volgens Ritzen om de Kerk en de mensen daarbuiten dichter bij elkaar te brengen, “om te laten zien dat God niet alleen in de kerk te vinden is, maar ook in de wereld om ons heen.”

“Het lijkt me absoluut goed als jongeren en de Kerk vaker met elkaar in gesprek gaan”, vervolgt ze. “Het is altijd bijzonder om mensen met bepaalde ‘vooroordelen’ in contact te brengen met elkaar. Dan blijkt dat we allemaal hetzelfde willen: ons verbonden voelen met onszelf, met elkaar en met iets dat groter is dan jezelf.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De ontmoeting tussen bisschop Smeets en de jongeren van The Breakfast Club is daar in ieder geval een geslaagd voorbeeld van. Dat blijkt alleen al uit hoe lang ze samen hebben gezeten: de ontmoeting zou eigenlijk een uur duren, maar dat werden er tweeënhalf, waarbij de bisschop de jongeren op hun verzoek ook nog een rondleiding gaf door zijn paleis.