<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Coronaprotocol aangepast: geen mondkapjes, meer kerkgangers, maar nog niet zingen in de kerk

Francesco Paloni 24 juni 2021
image
Foto: CNS photo, Gregory-A.-Shemitz

Met ingang van zaterdag gaat een aantal versoepelingen in voor kerkelijke vieringen. Zo wordt het maximaal aantal aanwezigen bij religieuze bijeenkomsten bepaald door de grootte van het kerkgebouw en hoeven gelovigen in de kerk geen mondkapje meer te dragen.

Ook op het gebied van koorzang komt er iets meer ruimte. In plaats van vier mogen er maximaal twaalf koorzangers zingen, indien rekening wordt gehouden met zaken als afstand en ventilatie.

Kerkgangers mogen niet meezingen

Zingen door kerkgangers blijft voorlopig niet toegestaan. Daarmee gaan de bisschoppen nog niet mee met de versoepelingen die het demissionair kabinet vrijdag op dit punt presenteerde. Vanaf 26 juni is het in Nederland weer toegestaan om samen te zingen in bijvoorbeeld kerken, juichen tijdens sportwedstrijden en blaasinstrumenten bespelen.

De Nederlandse bisschoppen kwamen donderdag met een update van het protocol ‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’ die sinds het begin van de coronacrisis van kracht is.

Huwelijken en uitvaarten

De versoepelingen voor het aantal aanwezigen gelden ook voor huwelijken en uitvaarten. Om het maximaal aantal aanwezigen te bepalen, moet voor elk kerkgebouw de capaciteit worden vastgesteld in een anderhalve meter-opstelling.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Daarnaast blijven de bestaande hygiënemaatregelen, evenals het uitreiken van de communie met schepje of pincet, nog van kracht. Reserveren is alleen verplicht bij vieringen die naar verwachting bezocht zullen worden door meer personen dan de capaciteit van het kerkgebouw toestaat. Voor andere vieringen geldt een aanmelding en checkgesprek aan de deur.

Processies en bedevaarten

De anderhalve-meternorm geldt ook voor religieuze bijeenkomsten buiten. Voor processies op de openbare weg en openluchtvieringen op plaatsen die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn, moeten kerken de regelgeving van de lokale overheid volgen, meldt de kerkprovincie.

“Hoewel de situatie verbetert, is de pandemie nog niet ten einde en zorgvuldig met elkaar omgaan ook in tijden van versoepeling, blijft belangrijk”, lichten de bisschoppen toe in de verklaring. In de loop van augustus verwachten zij met een nieuw bericht over de coronamaatregelen te komen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.