<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

‘Dankbaar voor zijn authentieke verkondiging’: grafsteen kardinaal Simonis gezegend

Peter Doorakkers 3 september 2021
image
Kardinaal Eijk bewierookt het graf van kardinaal Simonis. Onder anderen de bisschoppen Ted Hoogenboom en Gerard de Korte (Simonis' voormalige hulpbisschop in Utrecht) kijken toe. Foto: Ramon Mangold

Kardinaal Wim Eijk heeft donderdag op de Utrechtse Barbara-begraafplaats de grafsteen gezegend van kardinaal Ad Simonis. Simonis, Eijks voorganger als aartsbisschop van Utrecht, overleed een jaar geleden op 88-jarige leeftijd.

De onlangs geplaatste grafsteen werd gemaakt door beeldhouwer Leo Disch, benedictijn van de abdij van Vaals. Bij de plechtigheid waren verder onder anderen vrienden en familie van Simonis en een aantal Nederlandse bisschoppen aanwezig.

Pal voor de leer van de Kerk

De zegening was Eijks eerste publieke optreden nadat hij zijn werkzaamheden deze week hervatte. In een korte overweging loofde hij Simonis als een bisschop die, alle tegenwind en polarisatie ten spijt, pal stond voor de leer van de Kerk, “ook al ging het om de moeilijkste onderwerpen, zoals de encycliek Humanae Vitae”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De Goede Herder navolgen

Eijk verwees naar Simonis’ bisschopsmotto ‘Opdat zij U kennen’, die ontleend is aan het Johannesevangelie, “waarvan kardinaal Simonis veel hield”.

“Het was”, zei Eijk, “zijn ideaal de Goede Herder na te volgen en zich ervoor in te zetten dat allen de ware God zouden kennen en zo tot het eeuwige leven in zijn Vaderhuis zouden komen.”

Grote dankbaarheid

“De zegening van de grafsteen is in zeker opzicht een droef moment, zeker voor de familieleden van kardinaal Simonis. Maar het is ook een moment van grote dankbaarheid voor zijn authentieke verkondiging van de ware God, aan wie hij altijd trouw bleef, ondanks alle stormen die over hem zijn heengegaan.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Die dankbaarheid, besloot hij, “brengen we vandaag tot uiting door de zegening van de grafsteen die zijn rustplaats hier op aarde bedekt. We doen dit in het geloof dat de steen voor het graf van Christus, de Goede Herder, was weggerold, als teken van zijn verrijzenis, Christus die ons is voorgegaan naar het huis van de Vader”.

Fotograaf Ramon Mangold maakte een reportage over de zegening van de grafsteen. Deze is komende week te zien in de papieren editie van Katholiek Nieuwsblad.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.