fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Drie priesterwijdingen Nederland, een op komst

Selinde van Dijk-Kroesbergen 14 juni 2022
image
Zaterdag 11 juni werden er drie priesters in verschillende bisdommen gewijd. Een week later zal een vierde priester gewijd worden. Foto: persdienst bisdom Roermond

De Nederlandse kerkprovincie is sinds dit weekend drie priesters rijker. Komend weekend volgt nog een vierde wijding.

Miguel Estrada (31) werd  zaterdag in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond tot priester gewijd. De grootste verrassing was wel dat bisschop Harrie Smeets fit genoeg was om zelf de wijding te verrichten. De bisschop kampt namelijk sinds 2021 met een hersentumor.

‘Christus’ liefde geneest’

De kersverse priester is afkomstig uit El Salvador en lid van de Neokatechumenale beweging. Hij is opgeleid tot verpleger en gaat nu andere ‘zieken’ verzorgen.

“In Nederland krijg je de kans om verpleger van zieken te zijn”, zei de bisschop. “Er zijn gewonden genoeg die verpleegd moeten worden. Ga naar de mensen toe. Zoek hen op en vertroost hen met Christus’ liefde, want die geneest,” aldus mgr. Smeets.

image
De 31-jarige Miguel Estrada uit El Salvador werd zaterdag door bisschop Harrie Smeets tot priester gewijd. Foto: persdienst Roermond

De niet veel oudere Martijn Derks (33) koos aanvankelijk ook voor een opleiding in de gezondheidszorg. Hij studeerde geneeskunde in Nijmegen, voltooide zijn studie maar koos ervoor om gehoor aan zijn roeping te geven.

“Ze hebben me als mens gevormd. Ik vind het fijn om met anderen in gesprek te gaan en zeker in mijn nieuwe levensfase, waarin ik probeer de liefde voor de eeuwigheid die God voelt over te dragen aan anderen”, aldus Derks in een interview met Omroep Brabant.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Priesterbestaan

Het beeld van mensen van het priesterschap hebben, klopt volgens hem niet: “Alsof er geen leven mogelijk is naast het priesterbestaan”, vertelt hij. “Ik heb ook tijd voor vrienden, om ergens wat te gaan eten of te gaan sporten.”

Derks werd 11 juni door mgr. Gerard de Korte in de Sint-Janskathedraal in Den Bosc tot priester gewijd. Hij is lid van de gemeenschap Emmanuel en zal de Goede Herder-parochie in Tilburg, waar hij al als diaken werkte, nu gaan dienen als priester.

De derde dertiger aan wie zaterdag de eer te beurt viel, is de Colombiaanse Jaider Chantre Sánchez (35). Bisschop Jan Hendriks wijdde hem in de Bavokathedraal in Haarlem tot priester.

De zoon van een koffieboer studeerde een jaar psychologie in zijn land toen hij een roeping ervoer. Via een congregatie kwam hij in Nederland terecht waar hij filosofie en theologie studeerde. Na een kort uitstapje terug naar zijn geboorteland kwam hij weer in Nederland terug.

Gastvrije Kerk

“Dat vond ik heel fijn, want in Nederland heb ik mijn studie gedaan en hier voel ik mij thuis”, zegt hij op de website van bisdom Haarlem-Amsterdam. Sánchez is al an­der­half jaar werk­zaam in de regio van Heems­kerk, Castricum, Uitgeest, Beverwijk, Velsen Noord en Wijk aan zee.

Mgr. Jan Hendriks verwees naar de heilige Barnabas, van wie het 11 juni de feestdag is. Barnabas had Paulus in de christengemeenschap geïntroduceerd. “Ook dat is een mooie taak voor jou als pries­ter en voor alle gelo­vi­gen met wie je samen werkt”, zei de bisschop. “Mensen welkom heten en er voor te zorgen dat mensen zich welkom voelen in een gastvrije Kerk.”

image
De ouders van de Colombiaanse Jaider Chantre Sánchez waren zaterdag bij de priesterwijding aanwezig.

Zaterdag 18 juni is het de beurt aan de uit Hengelo afkomstige Erik Rozeman (37). Kardinaal Wim Eijk zal hem in de Sint-Catharinakathedraal in Utrecht tot priester wijden. In deze stad heeft Rozeman de priesteropleiding aan het Ariënsinstituut gevolgd. Eerder studeerde hij rechtsgeleerdheid in Leiden en werkte hij als jurist. Sinds 1 september 2021 is de aanstaande priester werkzaam in de Zalige Titus Brandsmaparochie in Wageningen en omstreken.

https://www.kn.nl/donaties/