<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Een gastvrije kerk? ‘Met wat eenvoudige aanpassingen valt er heel wat te winnen’

Francesco Paloni 15 november 2022
image
Er valt nog heel wat te winnen op het gebied van gastvrijheid in katholieke kerken, blijkt uit een onderzoeksproject van Alpha Nederland. Foto: Alpha Nederland

Op verzoek van 75 kerken beoordeelden anonieme ‘mystery shoppers’ in de afgelopen maanden de gastvrijheid van protestantse en katholieke geloofsgemeenschappen. Het grootste deel van de negen katholieke parochies die meededen, komt daarbij bepaald niet goed uit de verf.

Van alle bezochte kerken scoren parochies het laagst op het gebied van gastvrijheid, blijkt uit het project van Alpha Nederland, dat maandag is gepubliceerd. “Gelukkig valt er voor de katholieke kerken die hebben meegedaan met een paar eenvoudige aanpassingen nog heel wat te winnen”, zegt relatiemanager Frank Jansons. “Zij hebben feedback gekregen om te kunnen groeien in gastvrijheid.”

Aanspreken van nieuwe mensen

Zo kreeg een mystery guest een niet al te vriendelijke reactie op zijn mail, waarin de anonieme bezoeker vroeg om praktische informatie. Informatie op een website van een parochie, zoals een liturgisch rooster, kan op een buitenstaander heel onbekend overkomen, zegt Jansons. “Het kan veel uitnodigender. Er valt bij het eerste contact al heel wat te winnen.”

Naar aanleiding van de resultaten kunnen kerken volgens Jansons ook beter letten op het aanspreken van nieuwe mensen, wat niet overal altijd gebeurt. “Mensen zitten vol vragen, je hebt een fantastische kans om in gesprek te gaan en mensen verder uit te nodigen.”

Schoonheid van de liturgie

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het voorstellen van celebranten, wat vaak alleen gebeurt wanneer iemand anders dan de vaste priester de Mis viert. “Met hele simpele dingen kan je buitenstaanders het gevoel geven dat er op hen gerekend wordt. Als je hier alert op bent, kan dit heel veel resultaten geven.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een aantal mystery guests was positief over de schoonheid van de liturgie en de mystiek in de katholieke vieringen. Ook gaven de anonieme bezoekers aan behoefte te hebben aan een serieuze boodschap, blijkt uit het onderzoek. “Je kunt denken dat je inhoudelijk niet te moeilijk moet preken voor buitenstaanders”, zegt Jansons. “Maar enkele mystery shoppers gaven juist aan dat ze de inhoud van de verkondiging eerder oppervlakkig vonden en misten de link naar hoe je de boodschap ook praktisch vorm kunt geven.”

Checklist

Maar wat Jansons vooral treft, is dat parochies die meededen het aandurfden om iemand langs te laten komen en met de resultaten aan de slag willen.

De 75 kerken gaven zich vrijwillig op om de eigen gastvrijheid tegen het licht te houden. Daarop stuurde Alpha Nederland, bekend van de Alphacursus, de mystery shoppers onaangekondigd naar een viering. Ze namen daarbij een checklist mee om de gastvrijheid van de kerkgemeenschap in kaart te brengen. Het project is bedoeld om kerken te helpen gastvrijer te zijn, aldus Alpha Nederland, dat daarin een kans ziet om meer mensen aan te trekken.

Momentopname

Aan het onderzoek deden vooral evangelische kerken mee. Meer dan de helft van de mystery guests gaf aan terug te willen komen bij de kerk die zij bezochten. “Blijkbaar hebben wij als christenen iets moois te bieden, waar mensen echt naar op zoek zijn”, zegt Jansons.

De resultaten zijn niet representatief, benadrukt Alpha Nederland. “Het gaat om momentopname in een specifieke kerk”, zegt Jansons. “De steekproef is te klein om te kunnen zeggen: we hebben nu een beeld van hoe het in Nederland zit. Dat zou wetenschappelijk niet correct zijn.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.