fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Een leven gewijd aan gebed en aanbidding: 125 jaar ‘roze zusters’

KN Redactie 8 december 2021
image
Twee 'roze zusters' in het klooster in Utrecht. Foto: KN - Jan Peeters

De Congregatie van de Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding werd op 8 december 1896 gesticht door de heilige priester Arnold Janssen.

De congregatie van slotzusters werd opgericht in het het Limburgse Steyl. Naast dat in Steyl is er ook een klooster in Utrecht. De congregatie staat ook wel bekend als de ‘roze zusters’, vanwege het roze habijt dat de zusters dragen, of ‘aanbiddingszusters’.

In 2017 vertelde zuster Maria Confidens, moeder-overste van de gemeenschap in Utrecht, in een interview met KN dat Janssen koos voor roze, “de liefdekleur van de Heilige Geest”, mede omdat de gebruikelijke sombere kleuren niet passen bij hun leven van liefde.

‘Biddend thuisfront’

Janssen achtte een gemeenschap van slotzusters als ‘biddend thuisfront’ onmisbaar voor de ook door hem gestichte Missionarissen van het Goddelijk Woord (s.v.d.) en de actieve Missiezusters Dienaressen van de H. Geest.

“Wij zijn een contemplatieve missionaire congregatie, inderdaad bedoeld als biddend thuisfront. Maar we bidden natuurlijk niet alleen voor onze missiecongregaties. Wij bidden ook voor de wereld. Vooral in deze tijd, met zoveel schrijnend leed”, aldus de moeder-overste.

“De tralies benadrukken ons leven op de achtergrond”
- ‘Roze zuster’ Maria Resureccion

“Ons hele leven is gewijd aan gebed en aanbidding, legde medezuster Maria Resurreccion destijds uit. “De tralies vormen ons voornaamste uiterlijke kenmerk. Het benadrukt ons leven op de achtergrond. Wij offeren ons leven en ons gebed voor hen die buiten werken voor de evangelisatie. Wij zijn er voor het gebed en om offers te brengen en zo heeft onze stichter het ook bedoeld. Al het werk voor de evangelisatie is tevergeefs als het niet geschraagd wordt door gebed en offer.”

Boek over de zusters in Steyl

Het Moederhuis in Steyl opende vanwege het jubileum bij uitzondering de deuren voor schrijfster Gertie Schouwenberg en fotograaf Adriaan de Roode. Dat resulteerde in het boek Roze zusters bekennen kleur. Het boek is verkrijgbaar bij de Heemkundige Kring Tegelen.

Over haar ervaringen bij de roze zusters vertelt Schouwenberg: “Het ging er gemoedelijk aan toe, maar mijn gesprekspartner zat wel achter tralies. Door corona was er ook nog eens plastic voor gespannen.”

Enthousiaste zusters

De schrijfster moet er zelf “niet aan denken zo opgesloten te zitten”, vertelt ze. “Maar de zusters vinden het heerlijk. Zij genieten van de rust, weg van alle drukte buiten. Toen ik een van hen vroeg wat ze zou doen als ze een week uit het klooster mocht, zei ze: ‘Hopen dat die week vlug voorbij is.’”

Fotograaf De Roode had stille, verlegen zusters verwacht. “Maar ze waren juist super enthousiast en er werd heel wat afgelachen. Dat had ik even niet zien aankomen.”

image