<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Ernstig zieke bisschop Smeets keert terug naar ambtswoning, bisdom ‘leeft intens mee’

Francesco Paloni 26 augustus 2021
image
Mgr. Harrie Smeets spreekt de aanwezigen toe, tijdens zijn bisschopswijding op 8 december 2018. De bisschop wordt momenteel behandeld voor een hersentumor. Foto: Bisdom Roermond

De gezondheidssituatie van bisschop Harrie Smeets blijft ernstig. De bisschop, die aan een hersentumor lijdt, kan door verlammingsverschijnselen nauwelijks meer lopen. Woensdag keerde hij terug naar zijn aangepaste ambtswoning, nadat hij drie maanden in een verpleeghuis verbleef. 

Volgens het bisdom kan Smeets momenteel zijn linkerarm en been moeilijk bewegen. Ook praten gaat heel langzaam. Wel is hij geestelijk bij. De bisschop bezocht afgelopen zondag een viering in Nieuwstadt. Op de Facebookpagina van de parochie is een foto van hem te zien in een rolstoel.

‘Monter en opgewekt’

“De bisschop loopt heel langzaam, stapje voor stapje”, bevestigt woordvoerder Matheu Bemelmans. Volgens hem laat de gezondheidssituatie van Smeets weinig veranderingen zien.

Ondanks de verslechterde situatie voelt Smeets zich gesteund door zijn geloofsleven. “Hij is monter en opgewekt”, zegt Bemelmans. “Hoewel het moeizaam gaat, is hij positief ingesteld.”

Dagelijkse Mis

De bisschop kan de Mis zelf niet lezen, maar bezocht de afgelopen maanden dagelijks de Mis in de Munsterkerk van Roermond, aan de overkant van het verpleeghuis waar hij verbleef.

Woensdag keerde hij weer terug naar het bisschopshuis, dat aangepast is aan zijn situatie en rolstoelvriendelijk is gemaakt. De bisschop is volgens zijn woordvoerder van plan om op de grote hoeveelheid post te reageren die de afgelopen tijd naar hem is verstuurd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Daarnaast probeert hij zoveel mogelijk op zondagen de Mis in Roermond of een kerk in de buurt te bezoeken, zolang dit gaat.

Nieuwe scan

In juli maakte het bisdom Roermond bekend dat Smeets ernstig ziek was. Dat gebeurde nadat uit onderzoeken was gebleken dat de bisschop aan een hersentumor leed. Daarop startte hij direct een behandeling. De artsen lieten toen al weten dat er niet op volledige genezing gerekend kan worden.

De tumor kan volgens Bemelmans niet geopereerd of bestraald worden. Wel krijgt de bisschop een chemokuur, om de groei van de tumor af te remmen of tot stilstand te brengen. “Of dat lukt is nog niet duidelijk. Eind september zal een nieuwe scan plaatsvinden om te kijken of de therapie effect heeft gehad.”

Noveengebed

Intussen bidden gelovigen uit het bisdom Roermond een speciaal noveengebed voor hun zieke bisschop. Van 18 juli tot 12 september vindt er iedere zondag in de Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Sittard een gebedsviering plaats voor Smeets en alle andere zieken. Daarvoor maakte het bisdom een speciale gebedstekst.

De negenwekelijkse noveen sluit aan op een eerdere noveen, die direct van start ging na de diagnose en negen aaneengesloten dagen duurde. Volgens Bemelmans worden de vieringen goed bezocht. “Het bisdom leeft intens mee met de bisschop.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.