fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Ernstig zieke bisschop Smeets publiceert boek ‘als getuigenis van diepe geloof in de verrijzenis’

Francesco Paloni 24 maart 2022
image
Harrie Smeets werd op 8 december 2018 tot bisschop gewijd van Roermond. Foto: Bisdom Roermond

Bisschop Harrie Smeets van Roermond komt met een nieuw boek. In veertien verhalen laat de ernstig zieke bisschop mensen die in Jezus’ tijd leefden vertellen hoe zij de gebeurtenissen rond diens sterven en verrijzenis hebben ervaren. De bundel Getuigen van de Verrijzenis wordt zaterdag gepresenteerd.       

De veertien verhalen zijn een selectie uit de teksten die Smeets de afgelopen dertig jaar heeft geschreven. Nu hij ernstig ziek is en weet dat het moment van zijn eigen overlijden wellicht niet meer ver weg is, heeft de bisschop besloten de verhalen te publiceren. 

“Ik hoop dat mensen die het lezen oog krijgen voor de menselijke kant van de verhalen”, zegt de bisschop in gesprek met Katholiek Nieuwsblad. Hij vertelt tijdens een interview in het kader van de publicatie van zijn boek, over hoe hij zijn ziekte en het besef van de naderende dood beleeft.

image
Smeets tijdens zijn bezoek aan Lourdes in september vorig jaar. In juli 2021 maakte het bisdom Roermond bekend dat Smeets ongeneselijk ziek was. Foto: Bisdom Roermond

‘Het leven is sterker dan de dood’

“Ik ben er nog heel kalm onder”, vertelt hij. “Toen de arts met de diagnose kwam zei hij: ‘Het laatste stuk in je leven hoeft niet het slechtste te zijn.’ Dat ervaar ik nu ook.” Daarnaast spreekt hij zijn wensen uit voor zijn bisdom en de Nederlandse Kerk. Het interview met Smeets verschijnt op vrijdag 15 april in de speciale paaseditie van Katholiek Nieuwsblad.

Smeets hoopt dat de verhalen uit het boek mensen kunnen helpen om te geloven in wat volgens hem “niet te begrijpen valt”: “Mensen vinden het verhaal van de verrijzenis mooi, en dat was het dan. Ik denk dan: nee, het draait juist om de verrijzenis, dat het leven sterker is dan de dood. Geloof ik daarin?”

Anders preken

In het boek zijn verhalen te vinden over verschillende bijbelse figuren. Zo is het fictieve verhaal van Petrus, Lazarus, de blindgeborene en Pilatus te lezen. Smeets kroop in de huid van deze mensen en vertelt vanuit hun perspectief hoe zij het lijden, sterven en verrijzen van Jezus hebben ervaren.

“Ik ben er nog heel kalm onder. Toen de arts met de diagnose kwam zei hij: ‘Het laatste stuk in je leven hoeft niet het slechtste te zijn.’ Dat ervaar ik nu ook.”

De bisschop koos er sinds zijn priesterwijding voor om met Pasen op een andere manier te preken. Zo kwamen de verhalen, die hij in de afgelopen jaren heeft gebruikt tot stand.

Hersentumor

Getuigen in de Verrijzenis wordt komende zaterdag in ontvangst genomen door de Rotterdamse bisschop Hans van den Hende. Dat doet hij tijdens een reeds eerder geplande bijeenkomst in Merkelbeek. Het boek verschijnt bij uitgeverij Adveniat.

De bisschop besloot het boek te publiceren, toen hij vorig jaar ernstig ziek werd, licht woordvoerder Matheu Bemelmans toe. “Het is geschreven als een getuigenis van zijn eigen diepe geloof in de verrijzenis.”

In juli vorig jaar maakte het bisdom Roermond bekend dat Smeets ongeneselijk ziek was. Dat gebeurde nadat uit onderzoeken was gebleken dat de bisschop aan een hersentumor leed. Daarop startte hij direct een behandeling. De artsen lieten toen al weten dat er niet op volledige genezing gerekend kan worden.

https://www.kn.nl/abonnementen/