fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Gulle Nederlandse katholieken helpen duizenden aardbevingsslachtoffers in Syrië en Turkije

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 april 2023
image
Opvangtenten die met Nederlands geld zijn aangeschaft. Vastenactie maakt vandaag bekend dat Nederlandse katholieke parochies, congregaties en gelovigen bijna 214.000 euro hebben bijeengebracht voor hulp aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Foto: Vastenactie

Twee maanden na de aardbevingen in Turkije en Syrië heeft de Nederlandse katholieke gemeenschap bijna 214.000 euro ingezameld. Met het geld zijn al duizenden mensen en gezinnen geholpen, zo meldt Vastenactie.

De eerste opbrengsten gingen naar verschillende lokale caritasinitiatieven die zorgden voor de eerste noodhulp: voedsel, dekens, onderdak en eerste hulp.

Gebed en collectes

Samen met Missiebureau Roermond coördineerde Vastenactie de gezamenlijke collecte in de Nederlandse kerkprovincie voor hulp aan de slachtoffers van de aardbevingen die op 6 februari plaatsvonden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In de kerken werd gebeden en in alle bisdommen werden collectes georganiseerd. Tien dagen na de ramp liet Vastenactie weten dat er al 50.000 euro opgehaald was. Nu, twee maanden later, staat de teller op 213.780 euro. 269 parochies, 9 congregaties en vele gelovigen brachten dit bedrag samen bij elkaar.

Hulp aan Syrië

Van een deel van het geld kon hulp aan Syrische slachtoffers worden verstrekt. Zo werden minstens zevenduizend mensen geholpen door de hulporganisatie Pro Terra Sancta, die met de franciscaanse broeders samenwerkt.

In het westen en oosten van Aleppo vingen ze gezinnen op die hun huis waren kwijtgeraakt. Dekens en eerste hulpkits werden uitgedeeld en er is een soepkeuken opgericht waar zeven koks en twintig vrijwilligers drie keer per dag een warme maaltijd uitreiken.

In de westelijk gelegen stad Latakia is een keuken geopend waar drie koks en 15 vrijwilligers maaltijden verzorgen voor ouderen.

Turkije en Beiroet

In Turkije kreeg een katholieke parochie in Antakya (Antiochië) steun uit de collectes. Zij vangen 340 families op en zorgen voor gezinnen die door de ramp geen inkomsten meer hebben. In sommige gevallen is de kostwinner overleden en in andere gevallen is het niet meer mogelijk om het oude werk te hervatten.

https://www.kn.nl/donaties/

Ook het opvanghuis Beit el Nour in Beiroet ontving een bijdrage uit Nederland. Zij vangen sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog veel vluchtelingen op. De vluchtelingenstroom is na de aardbeving enorm toegenomen.