<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

(UPDATE) Haarlemse bisschop vraagt veilingwebsite reliekenverkoop te stoppen; Catawiki zegt dit toe

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 december 2022
image
Bisschop Jan Hendriks vraagt veilingsite Catawiki te stoppen met het aanbieden van relikwieën. De Kerk verbiedt reliekhandel en "het druist in tegen de integriteit van het menselijk lichaam en het respect voor de overledenen". Foto: KN Jan Peeters

Bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam wil dat er een einde komt aan de verkoop van relikwieën. Hij schreef daarom een brief aan veilingwebsite Catawiki, waar met enige regelmaat relieken te koop worden aangeboden. Omdat een reactie uitbleef, zocht hij dinsdag de publiciteit op.

[UPDATE 14-12] Catawiki liet dinsdag laat op de dag weten na onderzoek te zijn gestopt met het aanbieden van relieken die stoffelijke resten van overledenen bevatten, meldt KRO-NCRV op haar website. Volgens de website ging deze stop enkele weken geleden al in. Het bisdom betwijfelt dat laatste, maar noemde de toezegging volgens de omroep “fantastisch nieuws”.

De Kerk verbiedt de verkoop van gebeenten van heiligen, oftewel eerstegraads relikwieën. Ook de verkoop van tweedegraads relikwieën – voorwerpen die met Jezus, Maria of een andere heilige in contact zijn geweest – zijn niet toegestaan. Toch komt het regelmatig voor dat op de site van Catawiki een relikwie wordt aangeboden.

Menselijke resten

“Ik werd op deze handel attent gemaakt door mensen uit ons bisdom. Let wel, het gaat om de verkoop van menselijke resten. Dat druist in tegen de integriteit van het menselijk lichaam en het respect voor de overledenen”, zegt de bisschop in een reactie.

Het kerkelijk recht staat deze handel dan ook niet toe. “Er staat zelfs in het Latijn nefast est, dat betekent zoiets als dat het verwerpelijk is.”

Bewustwording

Uiteraard heeft de bisschop zelf ook gekeken op de veilingsite. Er was aanleiding genoeg voor hem om in november al in de pen te klimmen. Omdat een reactie van Catawiki uitbleef, besloot de bisschop om de publiciteit op te zoeken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het gaat mij er vooral om dat mensen zich ervan bewust worden dat ze zo niet met relieken om mogen gaan.” Hij denkt dat ook via andere kanalen als Marktplaats of bij brocanteriën relieken verkocht worden.

Verboden en overbodig

Veel geld blijkt het allemaal niet op te leveren. Volgens de bisschop worden de meeste relieken op een bedrag van rond de tweehonderd euro getaxeerd.

Naast verboden is het ook overbodig om voor een reliek te betalen, legt mgr. Hendriks uit. “Binnen het bisdom Haarlem-Amsterdam is broeder Adelbert van de Abdij van Egmond gerechtigd om af en toe een reliek gratis uit te geven.”

Zo schonk hij onlangs een stukje rib van de heilige Nicolaas aan de Nicolaaskerk in Odijk. Een jaar eerder deelde hij andere beenderen van dezelfde heilige uit aan de Amsterdamse Nicolaasparochie en aan de voormalige Russisch-orthodoxe Sint-Nikolaasparochie in Amsterdam.

Herkenbaar

In een interview vanochtend met het NOS Radio 1 Journaal vertelde de bisschop dat mensen op verschillende manieren aan relikwieën komen. Soms, omdat ze ooit gestolen zijn, maar soms ook nadat bijvoorbeeld kloosters of kerken hun deuren sloten en die relieken aan particulieren gaven.

https://www.kn.nl/donaties/

Het is voor mensen vrij snel herkenbaar dat het om een relikwie gaat, denkt de bisschop. Allereerst omdat die meestal in een eenvoudig rond doosje zit met glas ervoor. Soms zit ze in een mooie historische reliekhouder en de relikwiehouder zou verzegeld moeten zijn. Daarnaast zit er altijd een certificaat van echtheid bij.

Onwetendheid en goede motieven

De bisschop denkt niet dat kwade wil een rol speelt in deze reliekhandel. Dat mensen relieken in de verkoop doen, zal grotendeels “onwetendheid” zijn, denkt de bisschop, “of gebrek aan reflectie”. Mogelijk zijn er ook mensen die “goede motieven hebben” en de reliek door aankoop uit de handel willen nemen om die vervolgens naar de juiste plaats te brengen.

En ook al is het verboden, een straf ligt de reliekhandelaar vooralsnog niet in het verschiet, zegt mgr. Hendriks. “Maar het bezorgt je wel een beter geweten als je je niet met deze handel inlaat.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.