<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Het Nationaal Gebed wil verbinden in een gepolariseerd land

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 januari 2022
image
Zaterdag 15 januari houdt de Evangelische Omroep (EO) het Nationaal Gebed voor meer vrede en verbinding. Evangelische Omroep

Hoe komen we weer bij elkaar in een wereld die verdeeld is na twee jaar coronacrisis? Met het Nationaal Gebed probeert de EO samen met andere initiatiefnemers aanstaande zaterdag op zoek te gaan naar vrede en verbinding. De Bossche bisschop Gerard de Korte bidt mee.

“De coronacrisis duurt lang”, zegt Jurjen ten Brinke, EO-presentator van het Nationaal Gebed en voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam-Noord. “Mensen zijn onzeker en raken moedeloos. Daar bovenop komt de polarisatie door de verschillende meningen over dit onderwerp. Het is goed als we onze pijn en moeite neerleggen bij God en vragen om Zijn genade en vrede in onze harten en voor ons land.”

Online programma

De initiatiefnemers zijn getroffen door de toenemende verwijdering tussen mensen in de samenleving en ook in geloofsgemeenschappen. De EO verzorgt daarom zaterdag van 20.00 tot 20.30 uur een live te volgen online programma waarin in gebed aan God om vrede, verbinding, mildheid en eenheid wordt gevraagd. Overige initiatiefnemers zijn de Protestantse Kerk in Nederland, MissieNederland, Niet Alleen, de Raad van Kerken in Nederland en Samen Kerk in Nederland.

Allerlei mensen uit het land vertellen tijdens de livestream hoe de coronacrisis hen geraakt heeft.  Ook gaan er enkele mensen met verschillende standpunten met elkaar in gesprek. Hiermee willen ze een voorbeeld stellen om elkaar te vinden in wat verbindt. Vervolgens zullen verschillende voorgangers, waaronder de Bossche bisschop Gerard de Korte, gezamenlijk een gebed uitspreken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kijkers worden uitgenodigd om mee te bidden, vanuit huis of kerk, in een groepje of alleen. Ook kunnen zij gebeden op een digitale gebedsmuur plaatsen of op sociale media met de hashtag #nationaalgebed.

‘Samen zoeken naar wat verbindt’

De Utrechtse oriester Koos Smits nam deel aan de stuurgroep van het Nationaal Gebed. Hij vertelt hoe belangrijk het is om iedereen “aan het woord te laten en ruimte te geven. Uit interviews met allerlei mensen, grotendeels uitgevoerd door de EO, blijkt dat de meningen over de coronacrisis erg verschillen en dat sommige mensen dogmatische posities innemen. Maar toch moeten we proberen te begrijpen dat mensen anders denken. Er zijn toch grotere pandemieën van het kwaad dan deze dogmatische posities?”

Smits vindt dat we allemaal slachtoffer zijn van de coronacrisis, dus “kunnen we ook allemaal bijdragen aan een beter begrip voor elkaar. We weten niet alles en mogen dan ook best een beetje bescheiden zijn. Door samen te zoeken naar wat verbindt, door naar elkaar te luisteren, ontstaat er reflectie en worden de extreme meningen misschien een beetje bijgesteld.”

Eerdere gebedsinitiatieven

Tijdens de pandemie waren er overal gebedsinitiatieven. Zo bad paus Franciscus een week in maart 2020 dagelijks voor de getroffenen van de pandemie. Twee weken later stond hij voor het oog van de gehele wereld alleen op het Sint Pietersplein voor een speciaal Urbi et Orbi. In mei 2021 riep hij nog alle katholieken op om de hele meimaand te bidden voor een einde aan deze crisis. Aan het begin van de coronacrisis in Nederland organiseerde het Nationaal Gebed de Dag van Nationaal Gebed 2020.

Week van gebed voor eenheid christenen

Het programma rond het Nationaal Gebed luidt tevens de jaarlijkse Week van gebed voor eenheid van christenen in. Daarin bidden christenen van 16 tot en met 23 januari samen voor onderlinge eenheid.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.