fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Hulpbisschop de Jong: er mag ‘meer moed’ zijn in de Kerk

Luuk van den Einden 26 augustus 2022
image
Hulpbisschop Everard de Jong: "Laten we als Kerk nog beter luisteren naar waar de samenleving ons nodig heeft." Foto: Jan Peeters

De synodale consultatiefase stond niet op zichzelf, maar is onderdeel van een proces dat de Kerk vol moet houden. Die conclusie trekt de Roermondse hulpbisschop Everard de Jong: “De luisterhouding moet ons eigen worden.”

Hulpbisschop Everard de Jong is door Katholiekleven geïnterviewd over de synodale Kerk. In het interview trekt hij parallellen tussen het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) en de synode over synodaliteit die in 2023 zal plaatsvinden. “Het Concilie heeft ons verder geholpen met een meer pastorale aanpak van de wereld. Deze tijd heeft haar eigen uitdagingen, daarom is het met name belangrijk om te luisteren naar de Heilige Geest.”

Luisteren

Volgens De Jong kunnen de bedoelingen van de Geest in de Schrift en de sacramenten ontdekt worden, maar daarnaast moet er zeker ook geluisterd worden naar mensen in het hart en aan de rand van de Kerk. Hij vindt dat die eerste groep goed vertegenwoordigd is, maar dat het betrekken van rand- en onkerkelijken niet voldoende gelukt is. “Maar ook de mensen in onze kerken zijn niet wereldvreemd, zo hoor je toch wat er in de samenleving leeft.”

“Synodaliteit is samen één gezin worden, één gemeenschap waar iedereen zich thuis voelt.”
- Hulpbisschop Everard de Jong

“Het moet niet hierbij blijven: de luisterhouding moet ons eigen worden”, vervolgt hij. “Laten we als Kerk nog beter luisteren naar waar de samenleving ons nodig heeft.” Volgens de hulpbisschop is “er zijn als Kerk” het belangrijkste in de samenleving. Hij erkent dat dat niet makkelijk is: er is moed nodig om vanuit een gelovig uitgangspunt in de samenleving te staan. “Die moed mag er meer zijn”, vindt hij.

Luisteren naar de Heilige Geest moet een grotere rol in de Kerk en in het dagelijks leven van gelovigen spelen, denkt De Jong, die heel zijn Limburgse bisdom oproept om een paar keer per dag “Kom, Heilige Geest” te bidden. “Ik merk zelf dat dat echt helpt, dat je daardoor ook betere ideeën krijgt.”

Thuiskomen bij ‘papa’ Franciscus

Voor hulpbisschop de Jong is het aanstaande ad limina-bezoek – het werkbezoek van de Nederlandse bisschoppen aan Rome – een vorm van thuiskomen. “We zijn even bij papa, de paus, thuis”, zegt hij.

“Als hij met ons praat, legt hij zijn papier even aan de kant en zegt: ‘Lees dit thuis maar, want ik wil graag horen wat jullie te zeggen hebben. Vertel me waar je mee bezig bent en waar kan ik als paus ook voor jullie iets betekenen?’ Synodaliteit is samen één gezin worden, één gemeenschap waar iedereen zich thuis voelt.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bisschop Gerard de Korte, kardinaal Wim Eijk, bisschop Jan Hendriks, bisschop Jan Liesen en bisschop Ron van den Hout gingen hulpbisschop de Jong voor in de serie van Katholiekleven.

Bekijk het interview met hulpbisschop de Jong hier.