<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Kardinaal Eijk over roeping: ‘Voor priesters, diakens en religieuzen telt niet het succes’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 23 november 2021
image
Kardinaal Wim Eijk Foto: Aartsbisdom Utrecht

Ook als hij van tevoren had geweten welke tegenslag hem te wachten stond, had hij volmondig ‘ja’ gezegd tegen de roepstem van God, schrijft kardinaal Wim Eijk in in het bisdomblad Op Tocht.

“Want wie de verbondenheid met Christus heeft leren smaken, wil niets anders”, aldus de kardinaal. Hij stelt in zijn column de vraag: ‘Priester, diaken of religieus worden: zou je dat nu nog wel doen?’ Het antwoord laat zich eenvoudig raden: ja.

“Voor priesters, diakens en religieuzen telt niet het succes. Zij ontvangen op de eerste plaats veel van Christus: kracht en moed, innerlijke vrede van de ziel en grote geestelijke vreugde door hun verbondenheid met Hem. En dit is het juist wat zij bij de evangelisatie aan anderen proberen over te dragen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vergelijkbare situatie

Hij vergelijkt de huidige seculiere situatie met die van de apostelen die de opdracht hadden gekregen om iedereen op aarde over het Evangelie te vertellen. En ook de heilige Willibrord, die als een vreemdeling in Nederland kwam om het Evangelie te verkondigen, leefde in een soortgelijke situatie, schrijft de kardinaal.

Het is juist in die situatie, waarin weinig mensen geloven, dat het werk van priesters, diakens en religieuzen er echt toe doet. “In de seculiere samenleving zijn wij christenen ook vreemdelingen geworden en dat geldt zeker voor priesters, diakens en religieuzen. Durven wij het ook aan om net als Jezus en de apostelen en Willibrord en zijn gezellen vreemdelingen te zijn, nu in de huidige seculiere samenleving?”

Kwalitatief sterker

Overigens ziet kardinaal Eijk ook pluspunten van de huidige situatie in de Kerk: “De Kerk wordt kwantitatief kleiner, maar kwalitatief sterker. De gelovigen die overblijven kiezen voor de Kerk, bidden en hebben een persoonlijke relatie met Christus.”

Juist voor de mensen die voor het geloof openstaan, “dient het Woord Gods te worden verklaard en de sacramenten te worden toegediend. En er zijn nog steeds mensen die niet christelijk zijn opgevoed, maar als ze Christus eenmaal kennen zich door Hem laten raken en zijn vurige volgelingen worden”.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.