“De grootste uitdaging voor de Kerk op dit moment is het individualisme”, zegt kardinaal Wim Eijk in een interview over de synodale Kerk. Volgens de kardinaal moet gemeenschapsopbouw bewerkstelligd worden door kennis- en geloofsoverdracht op allerlei verschillende manieren.
“Een synodale Kerk is een Kerk die een gezamenlijke weg bewandelt”, begint kardinaal Eijk (69) zijn uitleg over synodaliteit op de website katholiekleven.nl, een initiatief van de Nederlandse bisschoppen. Maar aan die gezamenlijkheid schort het volgens de kardinaal nog wel eens in onze samenleving.
“Mensen doen niet veel meer samen”, zegt hij. Zolang mensen een sport beoefenen, zijn ze lid van een sportclub, legt hij uit. Maar ze trekken zich terug uit die club, zodra ze met die sport stoppen.
Bij de Kerk is dat heel anders: “De Kerk is een gemeenschap waar je je hele leven bij hoort, omdat je je hele leven aan Christus geeft en de Kerk je leven met Christus voedt. Dus die gemeenschap is van buitengewoon groot belang.”
Als het aan de kardinaal ligt, gaan we die geloofsgemeenschap weer opbouwen door aan de ene kant mensen meer catechese te geven en aan de andere kant hen te helpen met hun persoonlijke relatie met Christus.
Catechese is volgens de bisschop sinds de jaren vijftig “schromelijk verwaarloosd” in Nederland. “Ook op katholieke scholen en helaas ook in parochies. Al pakken die het de laatste tijd weer wat vaker op”, aldus Eijk.
“De Kerk is een gemeenschap waar je je hele leven bij hoort, omdat je je hele leven aan Christus geeft en de Kerk je leven met Christus voedt. Dus die gemeenschap is van buitengewoon groot belang.”Tweet dit!
- Kardinaal Wim Eijk
Die kennisoverdracht kan heel goed samengaan met gemeenschapsopbouw. De kardinaal geeft hierbij als voorbeeld de Alphacursussen die catechese en samen eten combineren. Ook de gezinszondagen à la de Canadese James Mallon lijken goed te werken, zo zegt hij. De bijeenkomsten waarbij er catechese per leeftijdsgroep is, en waarna iedereen samen viert en eet, worden goed bezocht.
Bedevaarten helpen ook een geloofsgemeenschap op te bouwen, zegt de kardinaal in het interview. Door het samen reizen, vieren en verblijven komen mensen anders terug. Het blijkt vaak een “vruchtbaar moment in een leven” te zijn.
Belangrijk bij catechese is dat het niet alleen om kennisoverdracht gaat. Mensen moeten geholpen worden om aan een Christusrelatie met een levendig gebedsleven te werken. “Spirituele catechese” noemt de kardinaal dat.
“Dat is niet eenvoudig”, constateert Eijk. Veel jongeren zijn, zo zegt hij, de hele dag op het beeldscherm gericht. Hierdoor ontbreekt het vaak aan een innerlijk leven, hetgeen juist nodig is voor de relatie met Christus. Leg de mobiel daarom eens weg, luidt het advies van de kardinaal. Want “alleen als je je innerlijk kent, kun je ook luisteren naar de Heilige Geest”, aldus kardinaal Eijk
Katholiekleven publiceert een reeks van interviews waarin de Nederlandse bisschoppen ingaan op vragen rondom synodaliteit. De serie werd geopend met een interview van bisschop Gerard de Korte.
Een wereldwijde ‘luisterfase’ over synodaliteit ging in het afgelopen jaar ook in Nederland van start en mondde uit in een serie rapporten. Daaruit komt de Nederlandse inbreng voort voor de bisschoppensynode over synodaliteit, die in 2023 in Rome plaatsvindt.
Bekijk hier het volledige interview met kardinaal Wim Eijk.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.